Biti u zemlji vode

Mađarska je zaista zemlja vode; veličanstvene reke, velelepna jezera i čarobni izvori nude mogućnosti za avanture svih vrsta! Zgrabite svoja vesla, obucite kapetansku kapu ili dres za kupanje – voda vas zove!

Nije čudo, niti slučajnost da su Mađari toliko uspešni u veslačkim sportiva – naše reke, mirne i tihe, nude mogućnosti za vežbanje i trening na nivou „pet zvezdica" kako za početnike, tako i za profesionalce. Nemojte tražiti divlje vode za rafting na ovim prostorima, uživajte veslanje sporim rekama posmatrajući i diveći se usput lepoti netaknute prirode koja vas okružuje. Postoji 28 raznih staništa zaštićena Ramsarskim ugovorom, od kojih neki primaju posetioce i turiste, a treba pomenuti i to, da mnogi vodeni putevi vode kroz nacionalne parkove. Najznačajniji rečne  putanje uključuju reke kao što su Tisa, Bodrog i Kereš (Kőrös) u istočnom delu Mađarske, odnosno Sigetkoz (Szigetköz), ili drugačije „zemlja hiljadu ostrva", a i Dravu, Rabu i Mošonski Dunav na zapadu zemlje. Ako ste za izrazito romantični doživljaj, ponesite vaš kajak ili kanu do jezera Tise (drugo najveće jezero Mađarske), i veslajte od jednog divnog ostrva do drugog, posmatrajući svakodnevicu divljih životinja na ovim vodenim prostorima.
Tura na vodi nudi mnogo više od osveženja na brodu ili čamcu, korišćenja prirodnog toka reke, sunčanja i posmatranja prirode. Kod mesta Kesthelj (Keszthely) možete iznajmiti motorni čamac na električni pogon, samo proverite, da li ste poneli vašu ličnu kartu. Ukiliko su vam potrebni veća brzina i još više uzbuđenja, idiđite do jezera Tisa. Ovde, kod zaliva Abadsalok (Abádszalók), na površini od 14 kilometara kvadratnih, dozvoljeni su motorizovani vodeni sportovi – što je jedinstven slučaj u Evropi! Isprobajte vodenu bananu koju vuče motorski čamac, bob na vodi, skijanje na vodi ili džet-ski, i nemojte slučajno zaboraviti vaš vejkbord kod kuće!   
Mir i tišinu, još veću zabavu u prirodi nudi vam jedrenje, upravo zbog toga krenite na jezero Balaton, gde vas čeka ludi, nezaboravni doživljaj! Na obali ima nekoliko jaht-klubova; iznajmite brodić ili se priključite profesionalnom kapetanu broda, glatko plutajte na srebrnoj vodi i samo uživajte mir koji guta sve oko sebe, slušajte vetar koji tiho pišti... Najvažniji događaj za jedriličare Mađarske je manifestacija Keksalag (Kékszalag, Plava traka). To je spektakularan događaj, stotine brodova jedre tada na jezeru, šarajući vodu svojim veoma razobojnim jedrima... Plava traka je najprestižnija regata Mađarske još od 1934., a svojom dužinom od 160 kilometara, ona je najduža trka u Evropi, organizovana tako, da se jedrenjem napravi jedan ceo krug oko jezera.   
Za one, koji vole da se bore sa prirodom bez pomoći tehnike, samo sa svojim pustim rukama, brojna takmičenja u plivanju pružaju pravi izazov. Prvi čovek u Mađarskoj koji je preplivao Balaton, još davne 1880. godine je bio Kálmán Szekrényessy (Kalman Sekrenješi), koji je prešao distancu od 14 kilometara, od grada Siófok (Šiofok) do Balatonfüred-a (Balatonfired), za 6 sati a 40 minuta. Ova razdaljina je, međutim,  predstavljala prevelik izazov za amaterske plivače, tako da je maršruta 1982. skraćena na razadaljinu od 5200 metara, stoga se od tada pliva između druga dva balatonska naselja – Révfülöp (Revfilep) i Balatonboglár. Kad smo kod ove nove rute, pomenimo da ovaj događaj ove godine obeležavala svoju 30. godišnjicu sa hiljadama plivača entuzijasta koji su se ove godine usudili za preplivavanje. Čujete li poziv Dunava?! Ovog septembra se organizuje prvo amatersko preplivavanje Dunava – preostaje vam samo: priprema, pozor i kreni! Ako ste za mirnije kupanje, otiđite do jednog od mnogobrojnih rudničkih jezera, kojih ima širom ove zemlje. Ali pripazite, nisu sva takva jezera pogodna za kupanje i plivanje! Oko kupanja u rudničkim jezerima proverite kod kancelarije Turinform ili obratite pažnju na postavljene znakove oko samih jezera!                
Mora se priznati, da je plivanje zaista sport gde ste usamljeni, gde prisustvo nekog drugog automatski znači takmičenje. Ako tražite timski izazov, probajte čamac-aždaju, ludu zabavu koja se rasprostranila u ovoj zemlji zadnjih godina. Biti glava zmaja na prednjem delu ili zmajski rep na kraju, odnosno tempo diktiran bubnjem – luda zabava, i prilično dobra vežba! (www.sarkanyhajo.hu)