Razgledanje uz vožnju bicikla

Mađarske predstavlja ostvaren san za svakog biciklistu – bezbedne i široke biciklističke trake su izgrađene duž reka i oko jezera, i prolaze pored istorijskih spomenika i glavnih atrakcija prirode ove zemlje. Pravi su užitak za one koji vole opuštenu vožnju, dok uzbrdice i nizbrdice, prašina i lude trke slede onima preduzimljivijima, uz solidnu dozu adrenalina!

Biciklistička kultura doživljava svoj preporod u Budimpešti, mladi ljudi i oni koji bi da budu u trendu, izlaze na ulice sa stilski obnovljenim starim gradskim biciklama ili dobrim starim biciklama tipa Csepel (Čepel), još iz socijalističkog perida, opremljenim tek sa jednom brzinom. Biciklizam predstavlja više od onoga što bi bila samo neka vrsta transporta, to polako postaje neka nova vrsta životnog stila i osećaja, u kojem uživaju oni stanovnici prestonice, koji savremeno razmišljaju. Vožnja biciklom sve više i više postaje pomodna, i prilično moderan način da se stigne na posao. Kampanja koja nosi naziv Biciklom do posla, koju vodi Mađarski biciklistički savez (www.bam.hu) svake godine dobija sve više učesnika! Sve veći broj menadžera u udelu sa kravatom menja svoja kola ili gradski avtobus za elegantne dvotočkaše, vozeći ih već u jutarnjim satima po jutarnjem suncu. Da li bi možda da sledite njihov primer i pa da krenete u razgledanje grada poput gore navedenih likova? Iznajmite (zaista) fantastične staromodne bicikle kod mesta BikeBase (www.bikebase.hu) da bi se uklopili u grad, ili uzmite tandem za romantično okretanje pedala što je u ponudi Budapest Bike-a (www.budapestbike.hu), ako ste pak u gradu sa decom otiđite do Yellow Zebra Bikes, gde imate široku ponudu tag-a-longsa, dečja sedišta i bicikle za dečji uzrast (www.yellowzebrabikes.com).

Ali nije samo glavni grad pogodan za biciklizam, cela zemlja je podesna za vožnju na dva točka. Mađarske možda oskudeva u velikim visinskim razlikama, ali je zato predeo zemlje velelepan i raznovrsan – svako će ostvariti san, ukoliko se odluči da istraži zemlju na ovaj ekološki način, kroz jednu turu na biciklama. Mnoge biciklističke staze prolaze duž reka i oko jezera, presecaju nacionalne parkove i vode pored istorijskih spomenika. Kliknite na www.holkerekparozzak.hu i izaberite jednu od mnogih biciklističkih tura kroz Mađarsku koje su u ponudi, počevši od kraćih od svega nekoliko hiljada metara, do onih dugih i do nekoliko hiljada kilometara. Sajt vam pruža korisne informacije o stanju puteva i topografiji terena koji odaberete. Od mnoštva ruta, naćićete i EuroVelo 6 i 11, koji su sastavni deo Evropske mreže biciklističkih puteva, koji vode duž naših najvećih reka, pored Dunava i Tise. Kao što smo napomenuli, EuroVelo 13 ili ruta Gvozdene zavese još nije dovršena, i planira se da poveže zemlje koje su bile podeljene Gvozdenom zavesom (www.eurovelo.org).

Mađarska železnica pruža ruku (ili točkove) pomoći onim turistima, koji žele da istražuju unutrašnjost zemlje ali nemaju dovoljno mišića i kondicije da naprave celu turu samo sa biciklom. Za više informacija o uslovima transporta dvotočkaša i o kartama za bicikle sa popustom proverite na sajtu www.mav-start.hu/kerekpar!

Osim mogućnosti okretanja pedala na opušteni način, u Mađarskoj postoji nekoliko žestokih biciklističkih takmičenja! Jedna od glavnih atrakcija ove godine je: serija Krug oko jezera! Tura oko Velence okuplja takmičare za trku oko Jezera Velence, Tura de Pelso se organizuje oko Balatona, ali možete se i priključiti Maratonu oko Jezera Tisza (Tisa), pod nazivom Capriolo tura, da bi malo iskusili ovaj svet, dok staza inače podrazumeva razdaljinu od 42 kilometara. Ako već imate iskustva i malo kondicije, javite se za stazu PORT.hu oko jezera Tisza dugu 65 kilometara, odnosno za put nazvan Cube, maraton dužine 134 kilometara, u slučaju da ste pravi profesionalac. Za više informacija posetite sajt www.tosport.hu.

Bez obzira da li sedate na bicikl samo da bi kupili neku sitnicu u okruženju, ili vozite turu oko zemlje, bezbednost je uvek od najvećeg značaja! Pravila saobraćaja (zvana KRESZ u Mađarskoj) važe i za bicikliste, molimo vas da se uverite da i ih dobro poznajete. Da bi dobili pregled pravila i neke druge korisne savete, kliknite na www.kerekparosklub.hu/kisokos!