Region beskrajnog horizonta

Istočno od Dunava i južno od planina se prostire najravnija i najmirnija zemlja Mađarske, ujednom i najveća ravnica sa pašnjakom u Evropi, Velika Nizija. Ovu niziju presecaju reke i nacionalni parkovi, njom tumaraju „mađarski kovboji" i stada životinja, dok su banje te koje ovu zemlju oživljavaju. Ovo je zemlja, gde je život miran i gde se horizonti produžuju do beskrajnosti.

U Nacionalnom parku Hortobágy (Hortobađ) ćete iskusiti ogromnu otvorenu površinu, baš ovde u srcu Evrope, na kojoj ne možete uočiti ništa, osim ždralova i još nekih ptica, odnosno sivo govedo sa rogovima, inače autohtono na ovom prostoru. Tokom leta, drhtajući vreo vazduh iznad beskonačnog pašnjaka stvara smešne iluzije i fatamorganu. To je mesto, odakle potiče gulaš (gulyás), ovo jelo su prvi napravili pastiri, koji su ubacili svu hranu i sastojke koje su imali u jedan lonac postavljen iznad vatre, i otprilike to je bilo to.

Ovoj geografskoj celini pripada i jezero Tisa (Tiszató), čudesna zemlja životinjskog sveta i raj za razne sportove. U ovoj idiličnoj sredini možete ići u lov i robolov, voziti se čamcem, ići na pešačenje, jahanje, voziti bicikl, plivati, isprobati džetski ili čak vožnju bananom vučenu čamcem. Ptičji rezervat u Tiszavalk-u (Tisavalk) nije samo deo Svtskog nasleđa Hortobágy, nego je i stanište za više od 200 vrsta ptica, uključujući ovde čaplje, bele čaplje i pastirice.

Ljubiteljima ptica i biciklizma preporučujemo vožnju kroz sistem nasipa u okviru Rezervata Kőrös-Maros (reke Kereš i Moriš) krenući iz mesta Szarvas (Sarvaš), ili odlazak na hodočašće do nekadašnjeg centra istorijske Mađarske (Ugarske). Ako pešačite i pravite izlet u ovom kraju, primetićete bezbroj humki i malih brežuljaka. Oni ne predstavljaju samo rado viđene promene u ovom – pomalo monotonom – pejzažu, nego su to upravo i mesta gde su prvi stanovnici ovih krajeva živeli i umirali.

Velika nizija ipak ne predstavlja samo ruralnu idilu. I na ovom prostoru ima gradova sa trendi supermarketima, kulturnim i zabavnim sadržajem. Debrecin (Debrecen), kao drugi najveći grad u Mađarskoj, poznat i kao kalvinistički Rim, nalazi se na ivici ravnice sa velelepnim glavnim trgom i poznatim univerzitetom. Ako ste otvoreni za kulturnu ponudu, otiđite do centra savremene umetnosti sa najvećom izložbenom halom u srednjoj Evropi, zvanom Modem. Posetite Segedin (Szeged) i njegovu katedralu od crvenih cigala, boje koju nosi ovdašnja čuvena paprika, salama i riblja čorba. Da bi iskusili malo klasičnog „mađarskog", popnite se na žuti tramvaj, prevozno sredstvo karakteristično za oba gore navedena grada.

Iako je Velika nizija istovremeno najsunčaniji i najsušniji deo ove zemlje, veliki je broj gradova sa banjama koje vam pružaju mogućnost kupanja, plivanja i lečenja. Možete početi sa najvećim banjskim kompleksom u Evropi, sa gradom Hajdúszoboszló (Hajdusoboslo) gde se poznaje tajna lečenja bolova u leđima. Ili zašto da ne odetete do Đule (Gyula) gde ja banja građena na osnovu spektakulranih ideja? Tropska banja u zelenom pojasu Debrecena je mesto gde apsolutno možete odahnuti i idmoriti se od gradkse gužve, isto jedna sjajna varijanta, zar ne? Ako vam je ipak potreban veći prostor, tu je vodeni raj na teritoriji od 4400 m2 u Segedinu, da se malo osvežite od istraživanja mađarske „Puszte".