Inspiriše i ostavlja utiske – Umetnost Mađarske

Kako bi ljudksa bića mogla živeti bez umetnosti...? Sigurni smo da ni vi ne bi mogli bez umetnosti tokom posete Mađarskoj, zbog toga vam skrećemo pažnju na mesta, koja obavezno morate posetiti, i posle kojih ćete biti inspirisani i poneti sa sobom puno novih misli i utisaka!

Ako ste za šetnju kroz najlepše eksponate (međunarodne) istorije umetnosti, svratite do Muzeja lepe umetnosti na Trgu heroja. Ovaj muzej čuva više od sto hiljada umetničkih dela počevši od perioda Drevnog Egipta do modernih vremena (www.szepmuveszeti.hu). Kunsthalle, ili Muzej primenjene umetnosti ne raspolaže stalnom kolekcijom, već najčešće organizuje tematske izložbe (www.mucsarnok.hu). Ako tražite specifičnu – mađarsku –  umetnost, Nacionalna galerija u Budimskoj tvrđavi je pravo mesto za vas! Skuplture iz srednjeg veka i renesanse, pa sve do slika iz novijih vremena čine kolekciju ovog muzeja (www.mng.hu). Više ste za trendove iz sadašnjice? U Ludvig (Ludwig) muzeju savremene umetnosti su izložena remek-dela koja predstavljaju modernu, savremenu umetnost (www.ludwigmuseum.hu). Deo stalne izložbe ovog muzeja su dela vezana za američku pop umetnost (sigurno će vas obradovati Andy Warhol i Claes Oldenburg, da pomenemo samo njih), ali tu se istovremeno stavlja akcenat i na mađarsku umetnost od perioda '60-ih do današnjih dana. Kada ste već ovde, nemojte izostaviti detaljno proučavanje same zgrade muzeja, pošto ona isto predstavlja delo savremene umetnosti!

Da li ste zaintorersovani da vidite i one mlade talentovane umetnike, čiji radovi još nisu stigli do muzeja? Da bi ste pogledali najnovija umetnička ostvarenja, morate malo trčkarati i lutati po galerijama. Galerija Knoll je prva privatna galerija Srednje Evropa otvorena 1989. godine, u kojoj je predstavljena savremena umetnost (www.knollgalerie.at). Erika Deák je radila kao galeristkinja u Njujorku deset godina, pre nego što se vratila u svoju domovinu s ciljem da savremenu mađarsku umetnost stavi u centar pažnje. Njena galerija je međuvremeno izrasla u jednu od najbitnijih u gradu (www.deakgaleria.hu), koja organizovanjem izložbi omogućuje domaćim i stranim saveremenim umetnicima da se predstave ovdašnjoj publici. Galerija Videospace je fokusirana na takozvanu medijsku umetnost i na eletronsku umetnost interpretiranu u širem smislu (www.videospace.c3.hu). Galerija Dovin pak prikazuje savremene slikare i vajare. Za ovu zadnju je važno istaknuti da je ova galerija stalan gost umetničkih sajmova kao što su madridski ARCO i Art Lisboa (www.dovin.hu).           

Fotografisanje je u Mađarskoj uvek igralo značajnu ulagu u domenu umetnosti. Robert Capa, André Kertész (Andre Kertes), Martin Munkácsy (Martin Munkači) ili Brassai – da li vam ta imena zvuče poznato? Svi su oni legendarni fotografi mađarskog porekla. Zadnjih godina su radovi svih gore pomenutih fotografa prikazani u mađarskim muzejima (čije delatnosti su i pojedinačno fomirali, odnosno doveli do prektetnica u sveri fotografisanja), a domaća publika i dalje zahteva slične izložbe. Dok se one ne ostvare, predlažemo da pogledate na čemu to rade domaći fotografi današnjice. Njihove vizije u obliku fotografija su predstavljene u Mađarskom domu fotografije Mai Manó. Vredno je posetiti ovo mesto, to je kuća-atelje iz kraja XIX. veka, napravljena je za Carskog i kraljavskog fotografa, Mano-a Mai-a (Manó Mai). Bogato dekorisana fasada zgrade je imala jasne svrhe: Gospodin Mano je hteo da pokaže prošlost mlađim generacijama. Samo bacite pogled na deo imeđu prizemlja i polusprata, videćete ga kako drži kameru u svojim sitnim rukama… Privremene fotografske izložbe se održavaju u Ludvig muzeju i u Etnografskom muzeju, ovaj zadnji ujednom pruža i divan pogled na zgradu Parlamenta (www.neprajz.hu)!