Nov i seksi – Dizajn za poneti

Svet mode i dizajna doživljava svoj preporod u Mađarskoj, zadnjih nekoliko godina brojni mladi, podstaknuti dizajneri su pokazali svoje brendove; širom grada su nikli saloni i izložbene prostorije. Ovde vam prikazujemo najvažnije talente na koje treba da obratite pažnju tokom posete Budimpešti!

Da li ste za užitak modnog šopinga? Ako ste smele naravi, predlažemo vam posetu izložbene prostorije R9 (adresa: 1092 Budimpešta, Ráday ulica broj 9). Studio u svojim vitrinama prikazuje rad Dore Abodi i Dore Mojzes. Dok dizajn gospođice Mojzes savršeno odgovara garderobi jedne odlučne mlade dame sa osećajem prefinjenosti, Dora Abodi pruža nešto onima, koji ne misle da je „manje jednako više"; koža, pero, dragulj i metalik tkanine su sastavni deo njene odeće, i sve to čini fantastičan spoj. Za one koji su za tamniju romantiku, poseta izložbene prostorije Nóra Sármán (Nore Šarman), (adresa: 1024 Budimpešta, Keleti Károly ulica broj 11) nesme da se propusti – zavolećete njenu odeću sa velikim trudom izrađenim čipkama, koje – kada se nose – otkrivaju mnogo toga. Za konzervativnije duše USE UNUSED (adresa: 1052 Budimpešta, trg Szervita broj 5) je najbolji izbor – jednostavna elegancija izobličena do savršenosti od strane dizajnera. S druge strane, odeća u sportskom ali istovremeno u prikladnom stilu se može pronaći kod salona Nanushka (adresa: 1052 Budimpešta, ulica Deák Ferenc broj 17). Ova mala prostorija je sama vredna posete – ovo intimno, prikladno sklonište vas sklanja od buke urbane sredine (novine njenog unutrašnjeg enterijera su je postavile u više od 300 međunarodnih blogova). Udobnost i ležernost su lozinke za one koji kupuju u salonu Nanushka: prevelike košulje, hulahopke i slatke heljinice će učiniti srećnim urbane lutalice. Još jedno mesto koje treba pogledati, je Garden Studio, gde su predstavljeni radovi Dóri Tomcsányi (Dori Tomčanji) i Kele Clothing. Ali moda nije jedina stvar, koja će vas ovde dovesti, pošto su na ovom mestu izloženi radovi drugih interesantnih dizajnera sa različitih prostora: fanki drvene stolice Nore Vido (Nóri Vidó), izuzetno duhovite stvari od strane Dombon-a-tanya (salaš-na-brdu), Rančevi u čehoslovačkom stilu od YKRA, pikselovane folkorne torbe od strane Beta Version i drveni nakit Janke Juhoš (Janka Juhos) pripadaju sadržaju koji je ovde postavljen. Na kraju, svakako moramo pomenuti brend koji nosi prelepo ime Je Suis Belle, i to ne samo zbog činjenice, da je na Tildi Swinton nedavno primećeno, da nosi jedan od njihovih dizajna. Pristup modi ovog dubla je malo drugačiji – oni mešaju modu sa umetnošću, bilo da reč o saradnji radi umetničke montaže, ili o štampanju slika Atile Suč (Attila Szűcs) na njihovoj odeći.     

Ako je vaša garderoba kompletna, nastavite igru obnavljanja sa vašim okruženjem. U Mađarskoj sigurno nema nedostatka što se tiče funki nameštaja! Uzmite na primer Heonlab (www.heonlab.hu), njihov crveni, pikselno-barokni sto definitivno privlači vašu pažnju: sto za večeru baroknog oblika, koje kao da stiže iz paralelnog sveta Lego...U istoj meri je ekstremna i kolekcija stolica vajara Gabora Miklosa Sokea (Gábor Miklós Szőke), kao inspiracija mu je služio njegov doberman zvani Dante (a same stolice i nalikuju na njega).

Ako bi ste radije izostavili gužvu oko gore navedene aktivnosti i trčkaranje širom grada koje ide uz sve to, savetujemo vam da svratite u WAMP, sajam dizajna koji se održava otprilike jednom mesečno, a koji vam pruža pregled svega onoga što su nedavno izmislili kreativni umovi Mađarske. Sladak nakit, dizajnirani rančevi, reciklirane stvari, čudne slatke stvari i funki cipele su sve ovde da ih dodirnete, da im se divite, i na kraju da ih ponesete sa sobom. Sajam dizajna je nedavno privukao i svet gastronomije, nudeći specijalne marmelade, čutnej, čajeve, začine i salame. Grickanje je dozvoljeno!