TOP 5 ZIMSKIH PROGRAMA U ĐULI

U Đuli se interesantno prepliću specifičnosti savremenog grada sa karakteristikama mirnog provincijskog života. Sam grad je izuzetno živopisan, živahan i čist. Teško je odabrati samo 5 dobrih stvari u njemu. Međutim, ipak je zimi možda najbolje upoznati, videti, osetiti i isprobati sledeće stvari.
1.   Tvrđava u Đuli
Ovo je jedno od nekadašnjih pograničnih utvrđenja koja su služila kao zaštita u ratu protiv Turaka, a danas je poznato kao jedina očuvana srednje-evropska nizijska tvrđava izgrađena od cigala, u gotskom stilu. 
 
U 24 izložbene sale možemo steći uvid u svet nekadašnjeg zatvora tvrđave, a možemo upoznati i brojne druge specifičnosti srednjevekovnog života kroz posetu ostavama, pečenjari, grnčarskoj i lončarskoj radionici, apartmanima, službenim prostorijama, oružarnici ili viteškoj sali. Između izložbi možemo obići i vinariju iz tog doba, kao i tadašnju kapelu. Sa tornja tvrđave se veoma daleko proseže pogled, te se tako prilikom lepog vremena naziru i obrisi planinskog venca Bihar, udaljenog oko 100 kilometara. 
PREPORUČUJEMO ! Najzanimljivija tačka sa kulturnog gledišta u okruženju tvrđave svakako je pozorište u tvrđavi, gde su podjednako zastupljene savremene predstave, kamerne prdstave i filmske projekcije, a tu je udomljen i popularni „Shakespeare festival". 
 
2.   Stogodišnja poslastičarnica
Ova poslastičarnica, u stvari, ima već 175 godina, i odiše autentičnim mirom iz doba reformi.  Njeno veliko blago predstavljaju orgulje koje je 1819. godine u Beču napravio majstor Josef Hain, ali pored toga u uređenoj staroj poslastičarskoj radionici možemo naići i na brojna druga začuđujuća iznenađenja. Ovde u okruženju nameštaja Bidermeier, diveći se neobično lepim zidnim slikama, možemo probati po starim receptima, ručno pripremane poslastice.
 
3.   Uzbudljivi programi Tourinform-a
U organizaciji lokalne turističke kancelarije, svaki dan možemo biti učesnici ponekog interesantnog događaja, bila to degustacija čokolade ili rakije, poneka drevna igra, izlet kočijama, jahanje i konjička predavanja, a pored toga možemo da zavirimo čak i u istorijat mađarskog radija.
 
4.   Degustacija rakije i tradicionalni svinjokolj
U Manufakturi rakije u Đuli, mesari-negovatelji tradicije upoznaju posetioce programa sa tradicionalnim lokalnim načinom svinjokolja i pravljenja kobasica. Gosti konzumiraju pobedničke rakije, dok čika Jožef Hunjadvari sve posetioce zabavlja starim narodnim igrama i običajima.  
 
Nedaleko od Đule, održavaju se energične pripreme za svinjokolj, kroz zajednički rad, u razdraganoj atmosferi, čuvavši tradicionalno obeležje, svinjokolj se organizuje na Salašu rakije „Arpad" kod Bekečabe. Ukusne zalogaje prate gutljaji domaćih rakija. Prijatno raspoloženje je ovde apsolutno zagarantovano.
 
U Čaba-parku kod Bekeščabe, pored učešća na svinjokolju, možemo održati i venčanje po tradicionalnim običajima. Kuriozitet ovog mesta je takozvana „kuhinja divova", gde na igralištu možemo naići na džinovsku mašinu za mlevenje mesa, kao i punjač za kobasice. Pored toga, šuma ovog parka je isprepletana brojnim stazama za različite edukativne i turističke maršrute. 
 
5.   Tragom Munkačija
Bekeščaba se ponosi najvećom kolekcijom Munkačijevih radova na svetu. I više nego stogodišnji gradski muzej je takođe nazvan po slikaru Mihalju Munkačiju, koji je jedan deo detinjstva proveo ovde, tako da je bio blisko vezan za grad. Ovde se čuva devet originalnih slika, sedam crteža i preko 400 ostalih vrednih relikvija umetnika, među njima i čiviluk čiju je celokupnu drvnu obradu, kao i farbanje završio sam umetnik. 
 
+ 1.  Đulanski hamburger
Verovatno bi bilo dovoljno toliko reći, da i gosti iz Segedina i Budimpešte posećuju hamburgerijsku radnju kod kružnog toka na početku auto-puta mira. I zemička i hamburger su sopstveni proizvod, možete izabrati i integralnu zemičku, a deca i oni sa manjim apetitom mogu naručiti i mini hamburger. Pored izdašne ponude hamburgera i salata, mnogo toga se još može naći na jelovniku, mada ovde uglavnom svi dolaze zbog poznatog hamburgera. O hamburger baru se može pročitati interesantan članak.