Specijaliteti mađarske kuhinje

Da bi razumeli mađarsku kuhinju moramo da se vratimo u drevnu prošlost. Današnja mađarska kuhinja predstavlja sintezu antičkih azijskih sastojaka, pomešanih sa nemačkim, italijanskim i slovenskim elementima. Istovremeno, mađarska jela predstavljaju lonac koji vrije na sredini Evrope, sa originalnom kuhinjom mađarskih ljudi.

Nomadski način života iz drevne prošlosti, prisutan je u mađarskoj kuhinju kako u odabiru mesa (većinom je reč o piletini, svinjskom i goveđem mesu) tako i u njegovom pripremanju i kuvanju iznad vatre, pomislimo samo na gulaš, paprikaš (pörkölt) ili riblju čorbu! U petnaestom veku, kralj Matija i njegova žena, poreklom iz Napulja, uveli su u mađarsku kuhinju nove sastojke i začine kao što su beli i crni luk, bez kojih današnju mađarsku kuhinju ne možemo ni da zamislimo. Vremenom, Karpatski basen i Transilvaniju su naselili Sasi, Jermeni, Italijani, Jevreji i Srbi, koji su sa sobom doneli i svoju kuhinju. Sastojke i elemente antičke turske kuhinje, Mađari su prihvatili i usvojili za vreme Otomanskog carstva. Elementi turske kuhinje pojavljuju se u vidu kolača, štrudle (bejgli), korišćenja padlidžana, kao i punjene paprike i sarme (töltött káposzta). Uticaj austrijske kuhinje nije mogao da se izbegne za vreme Austro-Ugarske monarhije. Raznovsna jela i njihove metode pripremanja posuđene su od njihovih severnih komšija, ali su zato i oni uticali na austrijsku kuhinju.

Mađarska kuhinja, danas, pokazuje veliku regionalnu raznovrsnost, i na ovaj način privlači pažnju degustatora i turista. Pogledajmo samo severne delove ravnice! Sa ovog područja potiče naše najpoznatije jelo – gulaš čorba, koju su osmislili i razvili lokalni stočari. Ne možete uporediti mađarski gulaš sa gulašima koje ste, eventualno, jeli van Mađarske.  Mađarski, pravi gulaš bogat je začinima i paprenastom supom, kao i najkvalitetnijim mesom od poznate mađarske vrste sivog goveda. Sa ovog područja potiče i Hortobađska palačinka (Hortobágyi palacsinta), punjena mlevenom teletinom i prelivena béchamel prelivom. Uglavnom se služi kao predjelo. Nemojmo zaboraviti ni slambuc, jelo koje se kuva pod vedrim nebom, u kotlu, od testa i krompira sa dodatkom fine slanine. Ova regija proizvodi i najfinije šljive (u Satmaru) i jabuke (u Sabolču) – veliki ljubitelji rakije iz istočne Mađarske, jednostavno nisu imali sreće!

Područje oko jezera Tise je poznato, ne samo po kvalitetnom jagnjećem mesu iz Karcaga, nego i po ukusnom jagnjećem paprikašu. Inače, Karcag je deo kulturnog nasleđa Unesco. Kakvog je ukusa jagnjeći paprikaš, od kojih delova jegnjeta se pravi? Paprikaš sadrži skoro sve delove jagnjeta, uključujući glavu i noge, kao i unutrašnje organe. Kuva se u kotlu, na velikoj vatri. Veštinu kuvanja jagnjećeg paprikaša možete isprobati na Karcaškom jagnjećem festivalu, koji se održava jednom godišnje i takmičarskog je karaktera. Po samom opisu možete zaključiti da ova vrsta jela ne spada u dijetalnu hranu, ali u pomoć vam pristižu 77 vrsti rakije iz Nađkereša, pravljene od 77 vrsti višanja!

U južnijim delovima ravnice proizvodi se pravo blago Mađarske - ljuta crvena papričica u Segedinu, crni luk u Mako-u, zelena paprika u Szentes-u (Senteš) i beli luk u mestu Bátya (Baća). Dve najpoznatije mađarske kobasice proizvode se u ovom području - kobasica iz Đule i Békéscsaba-e (Bekeščabe), dok je Pikova salama nezamenljivi sastojak korpica sa suvenirima. Rakija od kajsije, iz okoline grada Kecskemét (Kečkemet) je najpoznatija i najukusnija u celoj zemlji!

Ne možemo da izostavimo ni predeo oko jezera Balaton, koji takođe ima šta da ponudi. Predlažemo vam da probate jela od ribe (riblju čorbu zvanu Marija, riblji paprikaš od soma sa valjušcima (galuška) i deveriku prelivenom kiselim sosom). Poluostrvo Tihany je poznato po lavandi - jeste li nekad probali liker od lavande? Kao što vidite, ima mnogo, za vas, novih i neotkrivenih stvari koje vas čekaju...

Mađari su pravi ljubitelji supe, u to nema sumnje. Pileća supa deo je svakog nedeljnog ručka i poslužuje se u svim mogućim varijantama. Na primer, domaća supa Újházi (Ujhazi) je bogata  raznovrsnim povrćem, komadićima piletine i domaćim knedlama. Sa druge strane, velika ponuda supa od povrća ostaviće vegetarijance bez daha.

Đuveč (lecsó), potiče sa balkanskih prostora, ali je nezamenljiv u mađarskoj kuhinji - prosto ne mogu da zamisle život bez njega! Đuveč je pravo letnje jelo, napravljeno od luka, paradajza i paprike. "Koliko ljudi, toliko ćudi", ova izreka može da važi i za đuveč. Neko voli sa viršlama, neko sa jajima, sve je stvar ukusa.

Mađari ne samo da vole ljuto, nego i slatko. Slatki mirisi tradicionalnog kolača valjčić (kürtőskalács) širi se svake godine tokom božićnog sajma, inače najomiljeniji kolač među stanovnicima. Somlói galuska (mekana čokoladna piškota, prelivena čokoladnim sosom i ukrašena šlagom) je kolač koji je dostupan u svakom mađarskom restoranu. Doboš torta je pravi madjarski izum i specijalitet: mekana piškota prelivena filom od čokolade i krunisana karamelom raznih oblika,koja se topi u vašim ustima. Hmmm…Nije sve u novitetima, jedan od najtraženijih deserta svakodnevice jeste palačinka. Ova palačinka nije ni nalik američkoj, tanka je kao veo, uvijena i punjena marmeladom, kakaom, čokoladom ili sosom od vanile.