Skočite u sedlo!

Mađari i njihovi konji - svako može uočiti da se tu radi o jednoj spacijalnoj vezi. Ovaj narod je osvojio Karpatski Basen pre više od hiljadu godina upravo na leđima konja, i još uvek se drži svojih konjičkih tradicija. Sve je to dobra vest za one posetioce koji su za lepo jahanje ili pak za jednu spektakularnu konjičku predstavu!

Mađarska je idealna destinacija za ljubitelje konja, malo koja zemlja nudi toliko širok spektar mogućnosti oko toga! Farmi konja ima širom zemlje, one vam nude dresirane konje, smeštaj i kurs za jahanje, obično sve to na jednom mestu. Mađari jahanje shvataju ozbiljno, a kvalitet je striktno poštovan: kvalitet usluga je pod stalnim monitoringom, farme konja se ocenjuju od strane Mađarske konjičko-turističke asocijacije, koja one najbolje nagrađuje simboličnom potkovicom. Listu „potkovanih" proverite na sajtu www.equi.hu! Odmori uz jahanje su za sve one sa normalnim fizičkom kondicijom, bilo da se radi o početniku ili profesionalcu. Ako ste vi još samo početnik, najbolje je da počnete sa dugom linijom da bi ste savladali osnovne pozicije, ravnotežu i kontrolu konja koji je u pokretu. Nakon što ste savladali osnove, časovi jahanja u ograđenim jahačkim terenima će vam pomoći da dobijete kontrolu nad vašim konjem. Kada već s lakoćom umete kasati, lagano galopirati ili galopirati, možete krenuti na ture sa vodičima, što za sve jahače predstavlja ostvarenje sna. Jahačka škola po nazivu Akadémia je najbolje mesto da se vaši najmanji odmah zaljube u konje i u konjički sport, ovo je mesto da vaša deca počnu sa učenjem jahanja (www.lovarda.com) sa starosti od svega dve godine! Na živopisnoj farmi Hilltop u gradu Gödöllő (Godolo) slatki poniji čekaju one najmlađe (www.hilltopfarm.hu).

Već ste na nivou profesionalca i tražite nešto novo da se isproba? Okušajte se u jahanju vestern stila, dresiranju ili u šou skokovima! Ako ste za pravo kavbojsko jahanje, otiđite do Nagy Lovasudvar (štala Nađ) u mestu Zsámbék (Žambek), koje se nalazi blizu Budimpešte, i naučite trikove vestern stila (www.nagylovasudvar.hu)! U Jahačkom klubu Lóháton Budakeszin (Lohaton Budakesin – na leđima konja u Budakesi) možete isprobati svoje umeće u šou skakanju ili čak i konjički polo (www.lohatonbudakeszin.hu)! Za kompletnu listu konjičkih farmi koje nude trening, ture i kampove, svratite do sajta www.lovasok.hu.

Čak ako se i previše bojite da skočite u sedlo, odmor uz konje vam može ponuditi dosta zabave. Mnoge konjičke farme nude spektakularan šou sa konjima, oživljavajući drevnu jahačku veštinu Mađara! Velika Nizija (Alföld) je naročito bogata tradicije kada se radi o veličanstvenim majstorijama oko konja, stoga posetite regiju Hortobágy (Hortobađ) i   Kiskunság (Kiškunšag) i pogledajte šta sve mađarski konjički pastiri (zvani čikoši – csikós) mogu tek tako „izvući iz svojih rukava"! Obavozno im aplaudirajte nakon što prikažu čuvenu Puszta-petorku, jahajući odjednom na pet konja, dok istovremeno stoje na njihovim golim leđima (bez sedla). Ali ne morate obavezno prevaliti stotine kilometara da bi posmatrali neku atrakciju sa konjima. Na svega 35 kilometara od glavnog grada, u neposrednom susedstvu Zamka Gödöllő, braća Lázár (Lazar) – šampioni Mađarske u dvopregu i četvoropregu – su stvorili pravi raj, kombinujući romantičnu seosku atmosferu sa ponudom jedne profesionalnog parka i centra sa konjima (www.lazarlovaspark.hu). Pre nekoliko godina osnovana je jedna spektakularna konjička atrakcija u srcu Budimpešte, pod nazivom Nacionalne galopske trke! One tada Trg Heroja pretvaraju u staze za konjske trke duge 6200 metara, da bi jahači i konji iz svih delova zemlje prikazali svoje umeće (www.vagta.hu). Događaj se ove godine održava između 14-16. septembra. Manifestacija sličnih razmera je i jahački šou i međunarodno okupljanje husara kod mesta Ópusztaszer (Opustaser), koja se obično održava u maju i nosi ime Nyeregszemle (Njeregsemle, ili smotra sedala), oživljavajući vekovne jahačke tradicije (www.nyeregszemle.hu).         

Za maksimalnu brzinu svakako otiđite do Budimpeštanskog hipodroma, zvani Kincsem (Kinčem) Park! Ovaj park, na teritoriji od 84 hektara, nosi ime po legendarnom trkačkom konju koji je osvojio sve trke u kojima je svojevremeno učestvovao! (Trebate znati, da Mađarska ima veiliki broj dobrih trkačkih konja – sve to kao rezultat viševekovne tradicije pedantnog odgajanja konja. Otiđite do Poljoprivrednog muzeja da bi saznali više o tome!) Tradiciju konjičkih trka u Mađarskoj stvorio je grof Ištvan Sečenji (István Széchenyi), i one su ubrzo nakon prvih manifestacija stekle popularnost. Danas je Park Kincsem destinacija broj jedan da bi pogledali brze konje na raznim vrstama trka svih mogućih distanci. Nemojte zaboraviti ni 31. decembar – to je dan kada meštani obavezno posećuju ovaj čuven hipodrom!