Riznica prirode na severu Mađarske

Sever zemlje je kraj gde se nalazi najviši vrh zemlje, gde imate bezbroj kilometara duge staze za pešačenje, ogromne sisteme pećina, jezera i vodopade, zlatna bela i snažna crna vina, mesta koja čine sastavni deo Svetske baštine UNESCO i industrijske gradove u kojima se čini kao da je vreme stalo.

Organizujte izlet u planinski venac Matra, gde se može doći do najvišeg vrha Mađarske, Kékestető (Kekešteto – krov u plavom), zgodno mesto za šetnju u parku na visini od 1014 metara. Ako nastavite prema istoku, dolazite do predivnih planina Bükk (Bik) sa šumskim stazama i vodopadima, provincijskim dvorcima i baštama. Ukoliko volite podzemlje, posetite Aggtelek, sistem pećina dugih 26 kilomatara sa podzemnim pozorištem, odnosno sa toliko impresivnim formama stalaktita i stalagnita, da su oni dobili čak i svoja sopstvena imena.

Tokaj-Hegyalja (Tokaj-Heđalja), deo Svetske baštine od 2002. godine, je najpoznatije vinsko područje u Mađarskoj. I to sa razlogom! Tokaj, ta savršeno formirana vulkanska planina sa svojom specijalnom klimom omogućuje plemenitom trulom grožđu da se razvije na način da se iz njage dobije izvanredna aroma i tekstura vina. „Tečno zlato" stvoreno u ovom kraju se zove Tokaji Aszú (Asu), i ne treba se iznenaditi da nosi svemoguću tilulu „kralj vina, vino kraljeva"! Ako vam se prohte da postanete kralj za jedan dan, ili samo da malo popijete kao kralj, potrebna vam je jedino flaša Tokajca i malo elegantne staklarije.   

Ako volite karakterna vina sa odličnim ukusom i mirisom, probajte vino zvano zvano Krv bika (Bikavér) koje potiče iz grada Eger (Jegra je srpski naziv grada). Osim odličnih vina, u Egeru se možete provesti u lepim banjama sa termalnom vodom, ili posetiti istorijska zdanja (na primer turski minaret ili lepo sačuvanu tvrđavu na brdu), kojih ovde zaista ima u izobilju. Eger je morao da se suoči sa turskom opsada sredinom XVI. veka, a epska priča „Zvezde Egera" je deo mađarskog nacionalnog ponosa.

Ako ste u Egeru, nemojte propustiti izlet ili šetnju do „Szépasszonyvölgy" (Sepasonjvolđ, „Dolina lepih žena") radi posete čuvenih vinskih podruma. Tu se nalazi fantastičan pejzaž: zelena dolina pokrivena vinogradom i vinskim podrumima na padinama brda, koji podrumi su građeni jedan za drugim.

Kako bi dobili predstavu o tome kako su seoski ljudi ovih krajeva nekada živeli, pogledajte mesto Hollókő (Holoko), deo Svetske baštine, koje se u mnogim izveštajima i istraživanjima pominje i kao najlepše selo Mađarske. Vreme je ovde stalo još pre nekoliko stotinu godina, devojke i žene ovde i danas nose šarene suknje ogromnih veličina i lepe bluze dok šetaju u društvu muškaraca, koji nose crne čizme, filcovane prsluke i okrugle šešire. Možete bilo kada posetiti ovo selo, tu na severu zemlje, sa okrečanim zidovima i drvenim krovovima, ali za pravi doživljaj starinskih narodnih običaja dođite ovde za Uskrs. Može se desiti da vas poliju sa punom kantom hladne, sveže, prolećne vode, ali samo u ime i želje plodnosti i večite mladosti.

Severna Mađarska je takođe zemlja nekoliko izvanrednih kupatila. Naziv Mofeta zvuči kao ime nekog mitskog čudovišta, ali to je ustvari kupanje bez vode, gde se koristi pražnjenje vulkanskog gasa. Otkrijte šta karbon-dioksid dobijen iz dubina od 1000 metara ispod zemlje može učiniti za vaše zdravlje. Šta kažete za jedinstveno osveženje u pećini, koje ne možete iskusiti ni na jednom drugom mestu u Evropi? Voda stalne temperature od 30 stepeni celzijusevih u pećinskom kupalištu u mestu Miskolctapolca nežno leči vaše zglobove dok vi plutate u vodi u polumraku pećine. U mestu Egerszalók (Egersalok), vrela voda dva drevna termalna izvora izvire iz padina brda već od vajkada, ostavljajući za sobom divne mineralne formacije.