Kakav ulov! Pecanje na Jezeru Tisza (Tisa) tokom cele godine

Jezero Tisza je omiljeno mesto ribolovaca za provod dugih sati tokom cele godine, koje jezero nudi neverovatnu količinu ulova ribe. Uzmite štap za pecanje i krenite na živopisno jezero ukrašeno predivnim malim ostrvima.

Jezero Tisza, sa svojih 127 kilometara kvadratnih, je najveće veštačko jezero u Mađarskoj, stvoreno između 1970-ih 1990-ih, kao deo projekta oko kontrole poplava reke Tise. Pošto je ovaj teren bio plovna ravnica reke, presečena nizom korita reka i potoka, novonastalo jezero odlikuje izrazito raznolika vodena sredina sa velikim dubinskim razlikama (prosečna dubina je 1.3 metra, ali najdublje tačke i ovako iznose čak 17 metara). Veličina malih ostrva jezera iznosi 43 kilometara kvadratnih. Ova novoformirana lokalna ekološka sredina ima veliku raznovrsnost biljaka, ptica i drugih životinja. A posebna odlika jezera je neverovatna raznolikost riba – budući da i sama reka Tisza protiče kroz ovo jezero, stoga možete loviti i rečne ribe, a i one vrste koje žive u mrtvim vodama, istovremno i sve to na jednom mestu! Ribolov je ovde moguć tokom cele godine – izaberite odgovarajuće mesto i lovačku tehniku, i sigurno se nećete vratiti praznih ruku! Ne treba se čuditi da je mesto toliko popularno – cela obala obiluje dobrim smeštajem, dobro snabdevenim ribolovačkim radnjama, prilagođenim mestima za pecanje i iskusnim ribarima-vodičima.

Najbolji način pecanja na Jezeru Tisza je ipak ona iz čamca – postoji 15 stanica za iznajmljivanje, koje poseduju na stotine čamaca za iznajmljivalje tokom cele godine. Ako bi ste želeli neku sliku o tome kako izgleda jedna ribolovačka tura, dođite do Ekocentra Jezero Tisza i sami proverite kakvih sve vrsta riba možete naći u ovom predivnom jezeru – one su u sistemu akvarijuma od milion litara vode, najvećim akvarijumom sa svežom vodom u Evropi (www.tiszataviokocentrum.hu).

Naravno, možete pecati i sa obale, voda je naročito duboka kod nekih tačaka obale, dok ima i mesta gde je voda plitka, uz malo zemlje; plićake vole šaran i deverika. Najboljima se smatra obala kod mesta Poroszló (Poroslo) i Sarud (Šarud), kao i nasip između Kisköre (Kiškore)i Abádszalók (Abadsalok). Ako odlučite da dođete kolima, nemojte zaboraviti da je potrebna posebna dozvola, odnosno  držite se pravila parkiranja i propisa oko ostavljanja smeća, ipak se radi o prirodnom rezervatu.  

Različite sezone privleče različite ribe ka vašem mamcu. Reka je omiljeno mesto ribolovaca koje žele da uhvate kapitalne ribe grabljivice – uhvatite velikog soma u periodu od proleća do jeseni, ili smuđa čak i tokom zime! A kako uhvatiti soma? Postoji specijalna metoda po nazivu kuttyogtatás (kućoktataš), koja „radi" od maja do septembra. Pošto ova tehnika iziskuje naročitu veštinu i detaljno lokalno znanje, zamolite ribara-vodiča za pomoć. Tokom letnjih meseci pokušajte uloviti smuđa, a najbolji period dana za njihovulov je jutarnji sumrak. Kada  je bistrina vode dobra (zahvaljujući sitnim plimskim talasima), iskušajte svoju sreću u mirnijim delovima reke. U plićacima se lako može uloviti deverika, naročito od proleća do jeseni.

Interesantna tehnika je između ostalih i sledeća: takozvana potraga za ribom, pogotovo tokom aprila. Tiho otisnite svoj čamac do plitke i tople vode mirnijih delova reke, da bi lovili ribu koja se sakuplja da bi se mrestila, nemirna površina vode otkriva lokaciju ribe koju tražite!

Jesen je pravo vreme za lov na štuku. Jezero Tisza je savršeno stanište za ove velike grabljivice. Najbolji period za njihov ulov je kraj jeseni, kada štuka pliva iz hladnijih plićaka do dubljih voda.

Kraj jeseni donosi još velikih prilika za vas: da bi se izbegla šteta od mraza, vodostaj jezera se spusti za dva metra tokom oktobra i novembra – to bi mogla biti vaša prava šansa za dobar ulov!

Na Jezeru Tisza se čak i zima smatra ribolovačkom sezonom, i to ne bilo kojom! Zima donosi naročito veliku brojnost štuke na pojedinim mestima. Samo isecite komad leda, i pogledajte se! Ali obratite pažnju: ribolov na ledu može biti opasan, zbog te činjenice uvek povedite nekog sa sobom!

Pre nego što se odlučite da svoj mamac ubacite u vodu ovog jezera, obavezno kupite kartu za pecanje u jednoj od brojnih ribolovačkih radnji, benzinskoj pumpi ili jednom od 70 naznačenih mesta navedenih na sajtu www.sporthorgasz.eu.