Rakija bez premca

"U maloj količini medicina, u velikoj količini lek", kažu Mađari za rakiju (pálinka). Naši dedovi i pradedovi su voleli da dan započnu sa čašicom dobre rakije, i verovali da za svoje dobro zdravlje mogu biti zahvalni samo ovom lekovitom napitku. Ne znamo koliko je ovo verovanje tačno, ali možda ni ne trebamo da znamo, dovoljno je da je okusimo i uživamo.

Prvi zapisi u kojima se spominje lekoviti napitak, palinka, potiču još iz 14.-og veka. U tim zapisima se spominje kao "Aqua vitae reginae Hungariae" (mađarska voda života), voda života kraljice Mađarske, žene kralja Karolja. Predpostavlja se, da je rakija pomešana sa ruzmarinom prvenstveno korišćena u medicini, pošto su i kralj i kraljica patili od artritisa, a ne kao danas, kao aperitiv ili neizbežan rekvizit svake proslave. Reč "pálinka" potiče od slavonske reči "palit", što znači paliti, uništavati, destilirati. U početku, destilati su pravljeni od žitarica, tek kasnije su prešli na voćne rakije. Rođendani, venčanje, sahrane – ne mogu da prođu bez gutljaja dobre pálinke (rakije), bilo da uveća radost ili da olakša bol. "Pálinkás jó reggelt!" je tradicionalni mađarski pozdrav što znači "Dobro jutro sa rakijom!"

Danas, samo voćni destilati u Mađarskoj, sa minimalnim postotkom alkohola od 37,5 procenata se mogu nazvati autentičnom domaćom rakijom. Ipak, ima toliko mogućnosti i varijanti! Da bi izbegli zabune, pokušaćemo da vam objasnimo i dočaramo glavne vrste, između kojih možete da birate. Kisüsti (književnim rečnikom prevedeno - mali lonac) je dvostruko destilovana rakija, napravljena u bakrenom loncu, koji nema veću zapreminu od 1000 litara. Érlelt (znači dozrela) je rakija koja je najmanje 3 meseca stajala u drvenom buretu, koje nema veću zapreminu od 1000 litara, ili najmanje 6 meseci u drvenom buretu, čija je zapremina veća od 1000 litara. Ó (stara) je rakija koja je najmanje 12 meseci stajala u drvenom buretu, koje nema veću zapreminu od 1000 litara, ili najmanje 24 meseca u drvenom buretu, čija je zapremina veća od 1000 litara. Ágyas (sa komadićima voća) je rakija, gde je voće najmanje 3 meseca bilo u rakiji. Voće koje se koristi pri proizvodnji rakije, mogu biti iste ili različite vrste. Törköly (Torkolj - komovača) je rakija napravljena od pasiranog, suvog grožđa. Inače, ova vrsta rakije spada u jednu od najstarijih, potpomaže varenje, i obično se konzumira posle jela, u malim količinama. Ako želite da probate najbolje rakije Mađarske, potražite više puta nagrađivane proizvode Nobilis-a, Etyeki Czímeres, Agárdi, Tarpa, Kisrét ili Zwack-a.

Toliko o teoriji pravljenja rakije, pređimo na zanimljiviji deo - uživanje u mađarskim lekovitim napitcima! Najidealnija temperatura rakije, na kojoj osetite sve njene arome, jeste sobna temperatura, zato nije preporučljivo držati rakiju u frižideru, mada većini ljubitelja ovog napitka najviše odgovara temperatura od 10 do 15 °C. Ako je temperatura odgovarajuća, podignite čaše u vazduh i kažite "Isten, Isten", što znači "Bog, Bog". U ovom trenutku se nalazite na raskršću puteva, ili će te ceo sadržaj čašice popiti "na eks", kao u najgoroj kafani, udaranjem čaše o pult i pokazujući grimase lica koliko je težak ovaj život (veliki procenat alkohola će vam pomoći oko grimase) ili će te kao pravi gurman i degustator uživati u aromama, zadržavajući tečnost u vašim ustima, ispod jezika kako bi vaša čula u potpunosti osetila pravi ukus rakije. Posle odabira pravog puta za vas, možda posle prve čašice poželite da degustirate sledeću vrstu mađarske rakije. Naš savet je, da sačekate 5 do 10 minuta, jer ako pijete pravu mađarsku pálinku osetićete aromu voća. Egészségedre! (Živeli!)