PUT RAKIJE U BEKEŠU

U županiji Bekeš bogato rađa dugosazrevajuća šljiva sa velikom koncentracijom šećera, jednostavna za preradu. Ne čudi da istaknutu ulogu ima i rakija koja se priprema od nje.
Tako je to i u županiji Bekeš, gde se od danas već brendom zaštićene voćne kulture peče međunarodno priznata, kvalitetna rakija. 
Na tri stanice Puta rakije iz Bekeša, može se upoznati običaj pečenja šljivovice, proizvodi pripremljeni što po tradicionalnim receptima, tako i po savremenoj recepturi, a pored šljive možemo upoznati i rakije spravljene od drugih voćnih vrsta. 
 
ĐULANSKA MANUFAKTURA RAKIJE
Prvu pecaru za rakiju je u Đuli 1731. godine osnovao baron Janoš Đerđ Harukern, zemljoposednik nemačkog porekla, koji je pokrenuo razvoj preduzetništva i trgovine u okrugu, a bio je i predvodnik županije Bekeš. Manufakutra rakije u Đuli nastavlja tradiciju koju je on stvorio, a baronovo ime nosi i jedna vrsta dudove rakije.   
Posetioce manufakture majstor pecare uvodi u tajne prerade voća i pripremanja rakija, koje se mogu isprobati i u praksi. Uz degustaciju rakija odlikovanih brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima, mogu se probati poslastice pečene u furuni, a u zimskom periodu se organizuju i svinjokolji.  
 
BEKEŠ CENTAR RAKIJE
Centar rakije Bekeš čak i iskusnim potrošačima rakije može da predstavi novosti, naročito zbog toga što se u oblizinjem uređenom Parku železničke istorije nalazi i lokomotiva-kazan za rakiju. Ako se nalazimo u unutrašnjosti Bekeša, u pre nekoliko godina osnovanom Centru rakije koji radi u lepo renoviranom objektu nekadašnje Sinagoge, i sami možemo osetiti doživljaj pečenja rakije, nekada itekako značajan za ljude iz ovdašnje zajednice. U velikoj, četvorospratnoj Kući rakije, možemo probati 200 vrsta rakije, ali Centra rakije Bekeš se ne ističe samo po tome. Uz najsavremeniju tehnologiju, na licu mesta i sami možemo da se oprobamo u pečenju rakije, čak postoji i mogućnost da posredstvom interneta nadziremo proces pripremanja sopstvene rakije. 
 
SALAŠ RAKIJE ARPAD
Salaš rakije Arpad u Bekeščabi je pravo porodično preduzeće. Majstor Arpad Nađ je od svog oca nasledio zanat i ljubav prema pripremanju rakije. Iza zidova karakteristične kuće sa tradicionalnom terasom, u okruženju patinastih bakarnih kazana i brojnih isprepletanih bakarnih cevi, prezentovaće nam brendiranu Bekeš Šljivovicu, a na meniju za degustaciju, pored izvrsnih sopstvenih proizvoda, nude se i retke vrste rakija koje se ne nalaze u komercijalnoj prodaji na tržištu. Tokom zime, i ovde se održavaju tradicionalni svinjokolji, dok se iz kuhinje tokom cele godine šire mirisi domaćih zalogaja županije Bekeš, uz rakiju ćemo dobiti domaći hleb i domaću kobasicu.