Prošetajte kroz Mađarsku!

Par dobrih čizama ili patika i jedna pouzdana šatra su vam skoro i dovoljni da istražite Mađarsku. Više od 11000 kilomatara duge označene turističke staze vas vode kroz zemlju. Specijalne veštine ili iskustvo nisu potrebni, prosečan nivo fizičke spreme uz malo odlučnosti su sasvim dovoljni za to. Želite li se možda popeti na neku planinu ili istražiti pećinu? Ili želite šumske ture ili pešačenje duž reka i potoka? Upravo vam se nudi ogroman izbor!

Ako ste ambiciozni, krenite na najpoznatiju turu Mađarske koja preseca celu zemlju: zove se „Plava tura kroz celu zemlju". Tura počinje sa vrha Planine Írottkő (Irotko) sa visine od  884 metara kod austrijsko-mađarske granice i prolazi kroz Mađarsku, a završava se 1128 metara kasnije, kod naselja Hollóháza (Holohaza) kod mađarsko-slovačke granice. Zašto nosi ime Plava? Ime u stvari označava obeležje samog puta: vodoravna plava pruga između dve bele trake. Tura je zaista vredna truda i bola (moramo ipak priznati, da je prilično dugačka...), pošto njena putanja u Mađarskoj prolazi duž veličanstvenih prirodnih lepota sa jedne, i mesta koje je stvorila ljudska ruka sa druge strane. Istražite ostatke nekadašnjih utvrđenja i sačuvane zamkove, divite se panorami koja se pruža sa raznih vidikovaca, posetite Hollókő (Holoko, komadić žive ruralne tradicije i deo Svetske baštine), i spustite se u dubine Stalaktivnih pećina Aggtelek (naravno, i ove pećine su deo Svetske baštine)! Za više informacija o Plavoj turi proverite na www.termeszetbarat.hu! Ne brinite, postoje i manje zahtevne ture, na sajtu www.turistautak.hu ćete naći kompletnu listu za sve opcije koje tražite uključujući i informacije o njihovoj dužini, o proceni vremena koje vam je za to protrebno ali i o nivou težine određene ture.

Bakony (Bakonj), deo Zadunavskih Planina je omiljena meta ljubitelja pešačenja iz svih krajeva zemlje. Mátra se nalazi na severnom delu Mađarske. Ovo je mesto za one ambicioznije – obujte neke bolje patike i popnite se na najvišu tačku Mađarske, koje se zove Kékestető (Kekešteto, ili krov u plavom)! Planina Mecsek (Meček) na jugu Mađarske je nešto niža, njena najviša tačka je Zengő, koja se nalazi na visini od 682 metara i nudi veliku raznovrsnost flore. Naćićete iznad stotinu zaštićenih i visoko zaštićenih vrsta, od kojih se mnoge ne mogu naći ni na jednom drugom mestu na svetu, osim ove planine! Za pešačenje kroz šumu, livade i šipražje, otiđite do Őrség (Oršeg) – jer nacionalni park ovde skriva dragoceno bogatstvo! Park prirode Írottkő blizu grada Kőszeg (Koseg) je isto vredno posete. Uživajte u živopisnom pejzažu, ukrašenim finim, malim selima!

Za jedno odlično pešačenje u planinama, međutim, ne morate obavezno otići daleko, jer vam i glavni grad, Budimpešta nudi mnoge slične turističke destinacije! Popnite se na avtobus koji ide u pravcu Budimskih Planina ili mesta Normafa, tamo se iskrcajte, i produžite prema šumi! Oznake farbane na drveću vam pomažu da nađete svoj pravac, koristeći unificirane kodove boja. Za malo pomoći, kliknite na http://hu.wikipedia.org/wiki/Turistajelz%C3%A9sek_Magyarorsz%C3%A1gon!   

Tražite još više zabave? Za vas je onda geocaching, lov i potraga za blagom na terenu pod otvorenim nebom. Koristite GPS ili mobilni uređaj, da bi locirali skrivene stvari – a istovremeno vam se pruža i mogućnost da istražite i pogledate unutrašnjost ove države, dok ste na putu tokom vaše potrage. Na sajtu www.geocaching.hu će te naći potrebne informacije za početak vašeg pohoda na ovaj čudan lov.

Dok ture za neke predstavljaju samo igre, za neke druge je to pravi sport perforamns. Tokom takozvanih performans-tura, učesnici su na fiksnim stazama, a izazov predstavlja završavanje timske ture u okviru ograničanog vremenskog intervala. Da li ste se možda već sada zainteresovali? Proverite kalendar narednih tura na sajtu www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu!

Pođite gde god i kada god to zaželite – jedino nemojte zaboraviti da ponesete sa sobom šatru! To jeftini način ture, tokom  koje ste blizu prirodi i garantovana vam je najveća moguća sloboda! Istražite Mađarsku kroz kampovanje širom zemlje, pouzdano se može trvditi da će te naći lepo mesto za kampovenje bilo gde, ako se tamo tokom noći možete odmoriti. Od reka i jezera, duž ruta za pešačenje, do termalnih izvora... – mogućnost za kampovanje možete naći na raznim mestima. Objekata za kampovanje ima u raznim veličinama, sa različitim cenama, a nude vam sve vrste usluga. Bilo da je to samo topla voda prilikom tuširanja, ili čak sopstven bazen, sve varijante su moguće što se tiče ponude. Za detalje oko mesta za kampovanje surfujte do sajta Mađarskog kluba za kampovanje i karavane: www.mccc.hu ili www.campinform.eu.