Popiti i provesti noć

Budimpešta ima šta da ponudi Vama, koji volite da se provodite do rane zore! Druženje sa domaćim gostima u jednom od takozvanih riun pabova, koji funkcionišu u propalim zgradam gradksog centra, oprobati se u najt klubovima, kucati se čašama u jednom od brojnih festova raznih pića - na vama je kako da provedete kasne sate.

Sedmi kvart Budimpešte petkom noći: trotoari su krcati pomodno odevenom gradksom omladinom, koja započinje svoj izlazak te večeri. Zadnjih nekoliko godina oronuli deo gradskog centra je postao ujednom i najinteresantnija četvrt grada; prepuna onoga, što je postao svojevrstan brend ili zaštitni znak grada: to su takozvani ruin pabovi. Svaki ruin pab je jedinstven, ali svi oni imaju određene sličnosti: sastavni deo njihove priče su napuštene  zgrade ili prazni placevi, jeftino nabavljani dekori i određena doza osećanja mladalačke, trendi vibracije. Szimpla kert (Simpla kert) je najveći, i možda najpoznatiji ruin pab, jedan od prvih pabova u gradu takvog tipa. Ako zađete u Szimpla, osetićete odmah da se pred vama otvara tajni alternativni svet, iz jedne prostorije od sirovih cigala prelazite u drugu, koje su pretrpane neusklađenim nameštajem i ludim dekorom, kao što je naprimer Trabant pretvoren u ugao i sto za piće. Meštani imaju dojam da Szimpla sve više i više biva turistička atrakcija, zato ukoliko želite da sretnete i domaće posetice, Mađare, odaberite neko drugo mesto, na primer Fogasház (Fogašhaz), gde ima mesta i za kulturu, a koje je mesto ujednom i pab i diskoteka. Kőleves Kert (Koleveš kert) se nalazi na praznom placu pored finog restorana Kőleves (supa od kamena), sa mnoštvo raznobojnih stolova i nekoliko ljuljaški oko bara. Holdudvar je restoran i bar koji radi samo tokom leta, nalazi se na Margitinom ostrvu. Fini obrok, odlični kokteli, plesne večeri i projektovanje filmova ga čine jednim od najomiljenih mesta meštana.     

Prošlo je već pola noći, a vi bi ste da nastavite sa vašim izlaskom? Za tu vašu nameru imate veliki izbor na raspolaganju. Ako ste za koncerte uživo, A38 bi mogao biti dobra odluka: nalazi sa na brodu (splavu), koji je nekada služio za prevoz kamenja, a sada je mesto sa halom za koncerte svih vrsta, od onih počevši od najnovije električne muzike do svetske muzike, a bar na njegovoj palubi je savršen da bi ste osećali osvežavajući večernji povetarac sa Dunava na svom licu te večeri. Šta više, izglasan je za najbolji bar od strane čitalačke publike Lonely Planet magazina u 2012. godini. Najduži letnji festival možete naći kod mesta Zöld Pardon (Zeleni pardon), na budimskoj strani mosta Rákóczy (Rakoci). Koncerti najpopularnijih mađarskih i stranih bendova se održavaju ovde od aprila do septembra, i to od ponedeljka do subote! Samo treba da pređete most i nailazite na još jedno koncertno mesto, Park, gde možete birati između elektro, retro i alternativnog stila – u zavisnosti od bine kod je se zaustavljate. Pravi festivalski osećaj u gradskom centru vam pruža klub Akvárium – posetite mesto zbog koncerata svih žanova muzike ili samo radi osveženja uz pivo u okruženju lepe zelene trave!

Za klasične izlaske obucite cipele za ples i krenite direktno ka jednom od mnogih muzičkih klubova ili diskoteka. Öktert (Otkert) je istovremeno plesni klub, bar i mesto za izložbe. Slušajte ono što vam pušta di-džej i uživajte uz pivo u dvorištu ovog mesta. Minyon (Minjon) je bar za one, koji vole fensi izlaske – trendi muzika, odlični kokteli i prefinjena kuhinja čekaju goste i u kasnim satima. Hoćete zabavu sličnu onoj na Ibizi? Klub Mix je najbliži tome. Najbolji domaći di-džeji uz podršku najboljih video-džokeja, vode vas na daleko putovanje… Na ekskluzivnu atmosferu možete naići i u Creol baru; đuskajte na fanki muziku ili probajte koktel u udobnim foteljama, kaučima. Symbol je takođe popularan među mladima u Budimpešti – set di-džejeva i koncerti garantuju ferentičnu atmosferu za zabavu.

Ako provodite vikend u Budimpešti bez partnera i želite sebi prijatno veče uz muško ili žensko društvo, Hajógyári Sziget (Ostrvo Hajođari, odnosno brodogradilišta) je mesto za vas. Smešteno je na nekadašnjem brodogradilištu, ovaj disko komlpeks vam pruža atmosferu u „Džorsi šor" stilu (Jersey shore-style).  Dokk Beach postaje centar R'n B-a. Uzmite koktel i idite pravo do jacuzzi-a sa jednom vrelom plavušom, ako je možda to to zbog čega ste svratili ovde. Ako baš sve zatvara u gradskom centru, a vama još uvek nije bilo dovoljno, idite do mesta Piaf, prijatnog kluba sa crvenim svetlima sa misterioznom atmosferom, ako ste pak za neki after-parti, svratita do kluba Coronita, sigurno ćete uživati, di-džejevi ovde puštaju muziku ceo dan. Ako tražite nešto zaista potpuno specijalno, morate otići na događaj u Cinetrip – ove zabave se održavaju jednom mesečno, s toga se nadamo da ste izabrali da dolazite u posetu Budimpešte u pravo vreme... Da vam opišemo ambijent? Sluša se tehno muzika, laserska svetla na sve strane, akrobate vise sa plafona, vrte se trbušne plesačice – sve to u spektakularnom kupatilu. Zvuči li vam to kao prava zabava?

Upoznajte regije Mađarske
Hungary Južno-Podunavlje Južna ravnica severna ravnica Zapadno Podunavlje jezero Balaton Srednje Podunavlje Budimpešta i okolina Eger-Tokaj(Severna-Mađarska) severna ravnica jezero Tisa