Pojačajte ton!

Bilo da je narodna ili rok, tehno ili klasika – Mađarske ima melodije koje dopiru i do onih sa najzahtevnijim sluhom. Da se podsetimo značajnijih mađarskih doprinosa u sferi međunarodnih muzičkih dostignuća i onih mesta gde možete čuti mađarske izvođače.

Bez ikakve sumnje, Mađarska ima znatan doprinos što se tiče klasične muzike! Franc Liszt (List) je možda najveći od svih mađarskih kompozitora, bio je virtuozni klavirista (vrsta rok zvezde svog vremena, u periodu njegovog stvaralaštva i njegovih izvođenja su ga slavili kao najboljeg klaviristu svih vremena), odnosno kompozitor, ostavio je utasak na sve dalekovidne ljude oko sebe i naslutio je niz ideja i trendova koji su se razvili tek u XX. veku. Posetite Memorijalni muzej i istraživački centar Franc List da bi saznali još više o njemu (www.lisztmuseum.hu)! Početak XX. veka je dao još dvojicu izuzetnih ličnosti kada je u pitanju mađarska muzika: Béla Bartók (Bela Bartok) i Zoltán Kodály (Zoltan Kodalj), obojica su se odlučili da sakupljaju mađarske narodne pesme širom Karpatskog basena, i da te pesme uklope u svoju muziku!
Kuda da krenete ako bi poslušali klasičnu muziku? Izbor je ogroman. U Operi se prikazuju sve značajne evropske opere (uključujući i mađarske), održavaju se veliki koncerti klasične muzike, a izvodi se i divan balet (www.opera.hu). Zgrada Opere ima svoju posebnu istoriju: mnogi slavni umetnici su joj bili gosti, uključujući i sledeće dve ličnosti: Gustav Mahler i Otto Klemperer. Obojica su radila kao direktori Opere. Nećete pogrešiti, ako odete i do Palate umetnosti (Művészetek Palotája). Pored Muzeja primenjene umetnosti Ludwig se nalazi Nacionalna koncert hala Bartok, koja dovodi najpoznatije svetske umetnike do vas (www.mupa.hu), bez obzira da li je to klasična, svetska muzika ili džes. I sama zgrada je veličanstvena (proverite orgulje, jedne su od najvećih u Evropi!). Tokom leta, muzika nalazi svoj novi dom na otvorenom, na Margitinom ostrvu. Crkveni koncerti u Bazilici Svetog Stefana ili u Crkvi Kiscelli su isto vredni posete! A sada malo da pomenemo Operetu! Poslušajte na licu mesta predstavu o epskoj ljubavi Romea i Julijete, ili Lepota je zver – neke predstave se prikazuju sa titlovanjem na engleskom (www.operetszinhaz.hu)!
A šta je sa narodnom muzikom? U godinama komunizma na folklor se gledalo kao na odstupanje od glavne, podržavane ideologije, stoga je bio prilično marginalizovan. Tokom tih decenija, u vreme vladavine socijalizma, baviti se folklorom je značio i neki vid otpora. Danas imamo veliki broj sjajnih bendova koji sviraju folklor, i kulturno-umetničkih društava koja se bave folklorom. Ime Márta Sebestyén (Marte Šebešćen) je možda prvo, kojeg ćete se setiti kada je reč o narodnim pesmama. Marta Šebešćen je nekadašnji student čuvenog muzičkog pedagoga, Zoltána Kodálya (Zoltán Kodály), predstavlja otelovljenje mađarske iskonske narodne muzike i ona daje unapred rasprodate koncerte širom sveta. Ako ste željni da uživate u predstavi nekog poznatog folk-benda, otiđite na koncert orkestra Čik (Csík) ili Ghymes.
Takozvana popularna muzika se izvodi na festivalima širom zemlje. Kao prvo, moramo pomenuti Sziget festival (www.sziget.hu), koji je izabran za najbolji festival u Evropi! Početkom avgusta grad je preplavljen mladima ljudima preopterećenih ogromnim rancima, šatrovima i vrećama za spavanje. Svi oni idu ka ostrvu. Ako možda ne znate ka kom: za vreme festivala Ostrvo Óbuda (Stari Budim), koje leži na površini od 108 hektara, je pretvoreno u jedan ogroman grad žurke i zabave, sa brojnim binama i drugim mestima za zabavu, tematskim šatrovima za opuštanje i zabavu, i drugim objektima za uživanje umetnosti.
Za one, koji vole da slušaju eletronske stvari, treba da idu na Balaton Sound i da malo odmore u nekoj visećoj mreži za ležanje na obali Balatona kod mesta Zamardi, i samo da uživaju u muzici koja se tamo pušta (www.sziget.hu/balatonsound)! Malo alternativniji suparnik u kategoriji elekronskih muzičkih festivala je Ozora, goa festival koji nosi i etiketu „psihodelično plemensko okupljanje". Da li sve to zvuči obećavajuće za vas? Za svaki slučaj, proverite na www.ozorafesztival.eu. za ostale detalje. Fanovi hard roka i roka svake godine odlaze na Hagyelja Fesztival. To se održava u mestu Tokaj, u jednom od najvećih i najznačajnijih područja vinogradarstva u Mađarskoj, stoga tamo sigurno nema nestašice osvežavajućeg pića „fröccs" (špricer) (www.hegyaljafesztival.hu)!
NEO, Irie Maffia, Anima Sound System, Zagar – da li vam zvuče poznato? Bilo da je reč o pop, alternatovnoj ili elektronskoj muzici – znatan broj mađarskih bendova je stiglo do međunarodnog rejtinga i priznanja, zbog toga je vredno da sa otiđe na njihov koncert. Oni nisu retki gosti na splavu A38 sa koncertnom halom, koji je inače izglasan za najbolji klub od strane Lonely Planet!
I Džes je prilično prisutan u kulturnom životu Mađarske. Od svog osnivanja 1957. godine, Benko Dixieland Band je osvojio veliki broj međunarodnih priznanja i festivala, bio nagrađen i od strane predsednika Ronalda Regena, i održava oko 250 (unapred prodatih) koncerata godišnje – svakako pogledajte jedan od njih! Prema Patu Meteniu (Pat Metheny), Elemer Balaž (Elemér Balázs) „je jedan od najboljih bubnjara koje je video", njegovu predstavu isto vredi pogledati. On ima svoj džes bend s kojim održava turneje po zemlji i inostranstvu – posetite ih. Gde da poslušate džes? U Budimpeštanskom klubu džes, u Džes klubu Columbus ili na mestu Džes Garden, na primer!