OVO JE SVINJOKOLJ !

Na dan Svetog Andrije vreme već dovoljno zahladni, pa može da počne sezona svinjokolja u seoskim dvorištima. Pripremljena hurka, kobasica, švargla i slaninana se na hladnom dugo održi u ostavama.
 Zakuska koja se tada priprema za rodbinu i prijatelje koji pomažu ovom prilikom, neizostavi je deo svinjokolja. Ako i nemate rodbinu u provinciji, ni onda ne treba propustiti ovaj karakterističan program. Sabrali smo više mogućnosti.
Ukoliko oživljavanje tradicije svinjokolja namenimo kao poslovni ekipni trening, ili ga planiramo kao zajednički doživljaj sa prijateljima, onda se možemo oprobati u poslu koji počinje ranom zorom na više salaša južne nizije.  
 
KLANIČARSTVO NA SALAŠU RAKIJE ARPAD 
 
Svinjokolj organizovan na salašu rakije Arpad kod Bekeščabe zaista ima poseban stil, doživljaj neizostavno prati i odabrana kapljica, „da zagrejete dušu". U tok svinjokolja započetog u rane sate se i kao gosti možemo uključiti, te učestvovati pri klanju, prljenju, rasecanju, preradi, punjenju hurke i kobasice, pripremanju čvaraka, pritom fine zalogaje zalivajući domaćom rakijom. Cena učešća sadrži celodnevnu konzumaciju rakije, kuvanog vina i toplog čaja, kao i paket za degustaciju. Znači, garantovana je dobra atmosfera i pravi doživljaj!
 
KOBASIČARENJE U BUGACU
 
Na salašu Gedeon ove zime održavaju dva-tri svoja svinjokolja. U skladu sa običajem, goste koji stižu u pustaru Bugac dočekuju kajsijevačom sa medom, uz hleb namazan mašću od mangolice i ljubičasti luk, dok se za vreme samog svinjokolja mogu probati sveži proizvodi po recepturi domaćina. Program će dodatno obojiti vesele narodne igre poput bacanja potkovice u dalj, kotrljanja lešnika, vožnja volovskom zapregom, ili ako je palo dovoljno snega uživaćemo u vožnji sankama sa konjskom zapregom, konzumirajući gutljaje kuvanog vina. Gosti se mogu odmeriti i na takmičenju u pripremanju i punjenju kobasica, te nakon bogate svinjokoljske večere krenuti na počinak. 
 
SA PRIJATELJIMA U LAJOŠMIŽE
 
Gereby Kuria prepušta izbor gostima : možete biti pasivan posmatrač ili aktivan učesnik najprirodnije zimske tradicije. Zaista živopisne, različitim nadmetanjima obogaćene dane svinjokolja preporučujemo većim grupama posetilaca. Pojedincima ove zime preporučujemo vikende svinjokolja 28-30. novembra, 30. decembra, 30. januara-1. februara,  kao i u vikendu 27. februara-1. marta. 
 
ŠVEDSKI STO KONJIČKOG SALAŠA U KLEKOVOM STANIŠTU 
 
Kompletnim vikend programom koji počinje u petak čeka svoje posetioce Kraljevski konjički salaš u Janošhalmi. Gosti se nude pogačicama i domaćom rakijom, a uveče se poslužuju seoskim paprikašom od petla. Dan svinjokolja započinje rano, zagrevanjem domaćom rakijom, radom rukovodi majstor-mesar, a gosti se po želji mogu uključiti. Tokom dana pripremljena jela možete konzumirati sa švedskog stola, dok će kao desert poslužiti domaće seoske krofne i svadbarski kolač iz Janošhalme. U najvećem objedinjenom prirodnom staništu kleka u srednjoj Evropi organizuje se izlet na konjima ili na sankama, uz degustaciju rakije ili kuvanog vina. Posetioci se, po želji, mogu družiti sa životinjama, a pored toga pruža se mogućnost i za uživanje u wellness-u.