Nake struji adrenalin!

Neka počne zabava! Ukoliko tražite neke lude aktivnosti popraćene izrazitim zabavama i žurkama, ovo je Vaša strana! Navodimo vam najbolje događaje i mesta iz domena ekstremnih sportova, kao i najžešće klubove Jezera Balaton!

Jezero Balaton je stvoreno za zabavu i razonodu! Njegova plitka voda privlači sve one koji su zaintersovani za timske sportove ili samo da se odigra dobra serija frizbija. Obala je sasvim dobro snabdevena terenima za odbojku, košarku i futbal.

Kao prvo, dozvolite nam kratak pregled onoga da kakve sve mogućnosti nudi jezero ljubiteljima ekstremnih sportova. Na istočnom kraju legendarne Zaltne plaže „glavnog grada zabave", Siófok-a (Šiofok), nalazite Surfbeach (www.surfbeach.hu), mesto  koje nudi svu opremu koja je potrebna surferima vetra ili takozvanim kajtsurferima (kitesurf). Plitka voda, meke, peščane plaže, blagi vetar, to su savršeni uslovi da bi se krenulo ka otvorenoj vodi! Počnite na vreme sa treninzima, dok tokom zime imate priliku da isprobate isto tako interesantne aktivnosti – ice-kiting i ice-surfing!

Nema dobitka bez bolova, što je obično tačno, ali ne i kada se radi o čudnoj aktivnosti zvana Beach Blob, www.beachblob.hu). Ovde nisu potrebni trening, znoj i upala mišića da bi imali neprekidnu zabavu. Stvar funkcioniše veoma jednostavno: ogromna konstrukcija nalik jastuku pluta na vodi, vi zauzimate sedeći položaj na jednom kraju, dok druga (neka bude stvarno neka teža) osoba skače sa veće visine na drugi kraj bloba! I – spadate sa platforme, ali ne na uobičajen način; izbacujete se visoko prema nebu! Idite direktno do plaže Császtay (Častai) u mestu Révfülöp (Revfilep) radi doze adrenalina!

Ako vam odgovaraju jednostavnije zabave, kao što je odlazak na otvorenu vodu sa društvom na palubi, otiđite do grada Keszthely (Kesthelj) i iznajmite električan čamac – sve što vam je potrebno je vaša lična karta! Imali veće zabave nego skok u duboku plavu vodu sa čamca koji se talasa – ili od onoga, kada nekog druga bacate u vodu?

Zabava međutim ne prestaje napuštanjem vode, kopno oko jezera vam nudi ogroman broj sportskih događaja i festivala. Opasna prevrtanja oko glave, lude nizbrdne trke, žurba na autoputu – sve to odlikuje Balaton Bike Fest (www.balatonbikefest.com), koji se organizuje svakog leta i garantuje prisustvo adrenalina kod učesnika. Samo nekoliko dana ovog spektakla i takmičenja garantuje povišen pritisak, bez obzira na to, da li ste učesnik ili samo posmartač. Vožnja raznim magistralama, off-road događaji, kvalifikacije i vožnja u slobodnom stilu su sastavni deo programa, uz obavezan bajk-ekspo (bike-expo) i mogućnost opuštanja uz mnogo zdravica tokom kasnih večernjih sati.

Ili ste možda više za motorni pogon umesto sopstvenog fizičkog? Siđite sa puta direktno u prašinu i blato da bi bili učesnici najvećeg Off-Road festivala u mestu Somogybabod (Šomođbabod) (www.somogybabod.com)! To je sastanak više od 1000 vozila na pogon svih točkova, za period od tri dana, koliko traje trka kod Pentecost-a, samo 16 kilometara južno od Balatona. Ovde imate interesentan miks kamiona, bumper kola, oblake prašine, staze kroz brdovit teren, hladno pivo, strongman sadržaj i pikantne žurke tokom noći, između ostalog.

Nakon zalaska sunca, vreme ja da se heroji dana malo opuste – nakon biciklizma, vožnje raznih vozila, surfovanja, blobovanja, sigurno ste za jedno (ili više) dobrih piva! Najbolja zabava u okolini (ali i šire) je sigurno Balaton Sound (www.sziget.hu/balatonsound), najveći festival na obali jezera u Srednjoj Evropi, koji fokusira pre svega na električnu muziku, uz malo svetlih tačaka pop-muzike. Oni koji su za mirniju i intimniju atmosferu, Babel Sound (www.babelsound.hu) im pruža za to odličnu alternativu. Ovde nećete naći zvezde sa naslovnih strana, jer je ovo mesto gde se sastaju muzički talenti sa svih strana sveta. Naćićete tri scene u klasičnom smislu reči, ali brojne montaže i tematski kutevi čakeju otvorene posetioce, bez predrasuda, zainteresovane za odličan provod i ples.

Ukoliko ste za lud provod i lumpovanje, Siófok je pravi grad za vas! Na šetalištu Petőfi vas čekaju klubovi i radnje jedne za drugim, kojima ovde stvarno nema kraja. Provedite se uz najnovije hitove, laserska svetla i pun žar u lokalu Palace Dance Club (www.palace.hu), koje se smatra jednim od najpoznatijih, klasičnih mesta za dobar provod na obali jezera Balaton. Potpuno drugačiju, ali ne i manje autentičnu zabavu vam nudi Retro Disco Brod (www.balatonihajozas.hu) – mičite kuk na melodije iz '70-ih i '80-ih!

Drugi centar noćnog života na jezeru je Sun City u gradu Balatonfüred (www.suncity-balaton.hu). Tehno, retro, funki i R'n'B – na koji način izabrati? Dobra vest je, da i ne morate donositi odluku – na ovom mestu diskoteke slede jedne za drugom. Za Club Honey kažu, da one koji obožavaju noćni provod privlači na isti način, kao što to čini polen sa pčelama. Uz dobru funki muziku i zvuk R'n'B sigurno ostajete tu do rane zore! Klub Lipstick je pravo mesto za zavođenje – jedno od najpopularnijih mesta kada je u pitanju noćni život ovog gradića. Ako uđete u Moloko, doživljavate pravi vremeplov – mesto vas vodi u blistave osamdesete i devedesete!

Kao što vidite, ponuda baš nije mala... Jedno je sigurno, nećete se vratiti svojim kućama bez ludih, nezaboravnih doživljaja!