Jezero ljubavi

Da li ste za malo romantike?! Povedite vašu/vašeg dragu/dragog na jedno putovanje oko Jezera Balaton! Napravite ture preko brda, uživajte pogled uz čašu mađarskog vina i sunčeve zrake na obali, ili pak uživajte u svom opuštanju u termalnoj vodi! Ljubav zaista cveta na ovom jezeru...

Istražite basnoslovne zamkove i palate oko jezera – dobićete veličanstven doživljaj! Obnovljena na kraljevski način, briljantna barokna Palata Festetics (Feštetič) u gradu Keszthely (Kesthelj) je destinanacija koja bi zadovoljila očekivanja i jednog vladara. Treba će vam malo vremena da pogledate sve sobe (ima ih ukupno 101) i novo otvoreni Lovački muzej sa 500 trofeja, eksponata iz divljine i  lovačkog oružja. Očarajte i oduševite vašu voljenu osobu i odvedite je/ga na turu kroz palatu sa zapaljenim svećama...

Da li ste za osećaj da ste na vrhu sveta? I za to ima rešenja, samo se popnite stepenicama (ili se koristite panorama-liftom) stogodišnjeg vodenog tornja u Siófoku (Šiofok) i uživajte u pogledu – toranj je visok 45 metara i pruža veličanstven pogled preko jezera na Tihanjsko poluostrvo i na lepa brda zvana Badaocs. Toranj je nedavno obnovljen i čeka goste u svom starom sjaju, popijte kafu u kafeu Szentkirályi, ne izostavite ni Oxygen bar.

Ako bi trebali da izaberemo najromantičniji grad na jezeru Balaton, to bi svakako bio Tihany (Tihanj). Svoj današnji izgled grad može da zahvali fantastičnom geografskom položaju. Nalazi se na (sada već tako nazvanom) Tihanjskom poluostrvu sa toliko prirodnih lepota u svom naposrednom okruženju da se više ne bi moglo ni poželeti. Predeo su oblikovale vulkanske sile pre više miliona godina, tragovi tih procesa se i danas mogu uočiti: u drevnim kotlovima se danas nalaze dva jezera ovog poluostrva, dok gejziri kojih ima na stotine, podsećaju posetioce na drevna vremena. Međutim, nije sve ovde u geologiji, jer poluostrvo istovremeno pruža i stanište ogromnom broju retkih biljaka i životinja, stoga se spremite i krenite u prirodu da ih pogledate! Treba dodati svemu tome, da vas i sam grad poziva na jednu romantičnu šetnju! Popnite se do Manastira (Opatije) Benediktansog reda, koji je podigao Andrija I., vladar koji je ovde i sahranjen u kripti, i iskoristite nesvakidašnji trenutak – uživajte u pogledu na jezero koji vam se pruža sa ovog mesta. Sama crkva je 1754. godine obnovljena, kada je i dobila svoj nov, barokni stil, a funkcioniše i danas kao duhovna institucija. Kad bi još i čuli koncert klasične muzike na ovom mestu... Pitate se možda, zašto grad miriše na lavandu. Tihany je okružen poljima lavande koje žare u svim nijansama ljubičaste boje, a ima mnoštvo radnji koje nude razne predmete sa lepim mirisom da ih poneste sa sobom.

Nema romantičnijeg doživljaja od onoga, kada brodićem krenete na blistavo jezero, držite ruku voljene osobe i uživate blag vetar jezera na svom licu. Iznajmite jedrilicu i tiho se klizajte na vodi, ili se samo vozite trajektom i hranite prijateljeske galebove koji vas prate.

Badacsony (Badačonj), kao i sam Balaton, je jedan od najbitnijih i najpoznatijih vinskih područja Mađarske, savršeno mesto da se kucate sa vašim/vašom voljenim/voljenom. Gde to tačno? Za zaista uzvišen doživljaj, otiđite do vinskog podruma koji je nekada pripadao grofovskoj porodici Eszterházy (Esterhazi). Probajte nekoliko zaista odličnih vina i pogledajte nekadašnje alate vinagradara kojim su se koristili u minulim vekovima. Tokom jeseni, u ovom kraju se sve vrti oko grožđa i vina. Nikako nemojte propustiti festival berbe u Badacsony-u koji se obično održava početkom septembra, dok odlična vina uživajte uz dobru muziku.

Vreli izvori i termalne vode su tipični za celu Mađarsku, u tom pogledu ni Balaton nije izuzetak. Napunite svoje baterije u jednim od mnogih banja i kupatila oko jezera! Da bi iskusili pravi rimski luksuz, posetite kupatilo Galerius u Siófok-u, opustite se potpuno, na način kako su to pre radili i Rimljani, poznati kao hedonisti. Glatka voda će ublažiti svaki bol zglobova ili mišića, dok istovremeno čini čuda i sa vašom savitljivom kožom. Možda para i sauna više zadovoljava vašu potrebu za vrelinom? Poseban svet saune vas čeka na gornjem spratu kupatila.

Druga opcija za one koji vole istovremeno lečenje i osvežavanje, jeste pakovanje od blata u mestu Hévíz. Na dnu jezera Hévíz, u debelom sloju od 1-7 metara, se nalazi lekovito blato (mulj), nastalo kada se Panonsko More povuklo odavde pre stotine hiljada godina. Mineralni sastojci i radiokativnost mulja koje ovde nalazimo, omogućuje lečenje ljudi sa reumatičnim i ginekološkim problemima. Jezero je omiljeno mesto kupača tokom cele godine – kada se zahladi, jezero pokriju blagom parom, održavajući time udobnu i prijatnu temperaturu.

U vinu se ne nalazi samo „istina", već i blagostanje i zdravlje, kažu pronalazači i sledbenici tako zvane vinoterapije. Dođite do velnes centara Balatonfüred-a, Hévíz-a ili Zalakaros-a, i odaberite između vinskog kupanja, maske sa semenom od grožđa ili masaže sa ljuskom od grožđa.