IDBF Svetsko prvenstvo zmajskih brodova, 23-28.07.2013

Borba zmajeva
Leto 2013 g. u Mađarskoj je u duhu egzotičnih zmajeva. Dokaz je tome da se u julu u Segedinu organizuje IDBF Svetsko prvenstvo zmajskih brodova. 
 
Sa strane Saveza mađarskih zmajskih čamaca (MSSZ) 1998 g. osnovana ta grana sporta, koja je u Evropi među retkostima. 12,5 metara dugački brodovi ukrašeni sa ofarbanom zmajskom glavom, i veslači koji istovremeno veslaju na ritam bubnjara, pružaju poseban prizor. Tajna popularnosti te grane sporta nije samo u egzotičnom izgledu brodova, nego i u drevnoj istoriji. Istorija stara 2000 godine je poreklom iz Južne Kine, gde svake godine održavaju takmičenje zmajskih čamaca, kojima daju poseban značaj još i sa velikom proslavom i posebnom paradom.
Tako nije ni iznenađujuće, da je prvi put u Mađarskoj organizovano 11. IDBF Međunarodno svetsko prvenstvo zmajskih čamaca, odnosno „nedelja zmajeva" biće posebnog značaja. Izmeđi 21-28. jula iz celoga sveta, više od 3 000 učesnika stići će u Segedin. Takmičenje između azijskih ekipa, koji su utememeljili taj sport i sportista Filipinskih ostrva, koji su u poslednje vreme nepobedljivi na 200 m, kao i između pobednika zlatne medalje svetskoga prvenstva 2011 g. u Tampaju mađarske Premier Open posade obećava uzbudljivo takmičenje.
 
Nedelja zmajeva sa posebnom atmosferom i efektima biće prava uzbudljiva tačka ove godine. 
 
Daljnje informacije: