Hungaroring je prva staza Formule 1 koja će biti otvorena iza gvozdene zavese

Zašto trebate da nas posetitite?

Hungaroring staza je udaljena 20ak kilometara od Budimpešte u pravcu istoka, tako da vam Mađarski Grand Prix daje mogućnost da posetite i najlepši grad centralne Evrope. Budimpešta, poznatija kao "Pariz centralne Evrope", ukrašena je prelepom arhitekturom, od koje je većina građevina sagrađena krajem 19. veka, kada je grad doživeo ekspanziju tokom industrijske revolucije. Četiri mosta koja povezuju Budim I Peštu su izgrađena baš u ovom periodu.
Vremenske prilike za vreme održavanje trke su uglavnom dobre- toplo je, tako da to doprinosi još većem zadovoljstvu vaše posete ovom gradu.

Dok muškarci uživaju u brzini i zvucima super automobila, dame mogu pronaći zanimaciju u nekom od termalnih bazena u spa prestonici Evrope.  

"Ja zaista uživam u Budimpešti" kaže Kimi Raikonen. "To je jedan divan grad sa puno otvorenih barova i noćnih klubova. Hungaroring staza je prilično spora, ali je to veliki izazov za trku."

Nabavite vaše ulaznice sada!

Da li ste znali?

Aquarena vodeni park sa toboganima se nalazi baš pored Hungaroringa.

Transport

Budimpešta je udaljena samo 4h vožnje od Beograda, ali takođe Air Srbija sprovodi dnevne letove od Beograda do Budimpešte. Liszt Ferenc Aerodrom je udaljen od Budimpešte 24 kilometara jugoistočno, odakle možete da se bez problema transportujete do grada mini busevima ili taksijem. Za razgledanje  grada postoje 4 metro linije, puno gradskih autobusa, trolejbusa i tramvaja.

Tog vikenda kada se održava trka, organizatori su obezbedili i autobuse od Budimpešte do staze Hungaroringa, iako oni staju na samo par mesta u gradu. Lakši način da se transportujete do staze jeste da uhvatite taksi ili se sami odvezete- deo autoputa biće zatvoren zbog saobraćaja Formule 1 što ubrzava putovanje, a pristup stazi je završen duž "Avenije Berni".

Korisni saveti

Staza se nalazi u prirodnom okruženju, sa mogućnošću da se više od 50 % staze vidi sa gledališta. Postoji četiri vrste sedišta na tribinama koje su podeljene u kategorije super zlatna, zlatna, srebrna i bronzana.

Može biti izuzetno toplo za vreme održavanja Mađarskog Grand Prixa, zato ponesite zaštitu od sunca. Postoji vodeni park na stazi, tako da ukoliko vam je isuviše vruće, možete se prepustiti doživljaju i uživati u nekom od njegovih mnogobrojnih tobogana.  

Gde otići?

Postoji dovoljno znamenitosti u Budimpešti koje možete posetiti za nedelju dana. One se nalaze na čitavoj teritoriji grada, tako da ne morate da se ograničite samo na jedan deo Budimpešte. Pomenućemo neke od njih: Mađarska nacionalna galerija koja se nalazi pod okriljem Kraljevskog dvora, Lukacs termalna kupališta, Trg Heroja  i Budimpeštanski zamak koji se nalaze u Budimu.

Gde odsesti?

Smeštaj u Budimpešti varira od jednostavnih hostela, do najluksuznijih svetskih hotelskih lanaca, kao što su Kempinski - gde Raikkonen odseda.  Između toga, postoji veliki broj hotela srednje klase.

Najskuplji hoteli su uglavnom situirani oko Dunava, i što su udaljeniji od vode, tako su cene hotela jeftinije. Još jedna mogućnost smeštaja jeste i kamp.

Rezervišite hotel

Produženi boravak

Postoji toliko stvari koje se mogu posetiti u Budimpešti, ali mnoga lepa mesta se mogu posetiti i van grada. Na jugozapadu Mađarske se nalazi veliko prostranstvo jezera Balaton gde se možete provozati čamcem, ili se oprobati u pecanju. Okruženje jezera čini jedan od najboljih vinogradarskih regiona u Mađarkoj, od 22 vinogradarska regiona koliko ih ukupno ima.

Takođe možete svratiti i do sveopšte poznatih mađarskih banja Južne Ravnice (Alföld) kao što su Đula banja, Mako banja, Segedin.

"Da imam par slobodnih dana, otišao bih na Dunav i van grada, samo da vidim kakav je život na selu" kaže Raikonen.

Pročitajte više o ovome.

Samo za entuzijaste

Ukoliko i sami želite da isprobate krug Hungaroringa, kolima i motorciklima je dozvoljeno određenim danima u toku godine da koriste stazu.

Pročitajte više o ovome.