Ekstremni sportovi u Mađarskoj

Na veće visine i što brže! Pronađite u sebi dete prepuno radoznalosti, koje traži nove doživljaje i uzbuđenja – Mađarske vam za sve to nudi bezbroj mogućnosti! Razne vrste klizanja na vodi, pad sa neba, penjanje stena i nizbrdne trke – iskusite malo ove opasnosti!

Mađarska je naročito bogata što se tiče voda – veliki broj jezera čekaju one koji vole klizanje, skakanje ili ronjenje! Da li ste zavisni od brzine? U tom sluéaju uzmite vašu dasku za surfing ili vejkbord (wakeboard), odnosno ih iznajmite kod jedne od bezbrojnih škola i sportskih klubova i krenite pravo na Jezero Balaton! Na istočnom kraju legendarne Zlatne obale grada Siófok (Šiofok) naćićete Surfbič (Surfbeach), prepun slavoljubivih i profesionalnih kajtsurfera i vindsurfera. Plitka voda, blaga peščana obala i blag vetar vam stvaraju savršene uslove za isplovljavanje na otvorene vode. Ne sme se zaboraviti ni Jezero Velence, kod mesta Surfcore možete iznajmiti svu moguću opremu koja je potrebna da bi „ukrotili" vodu. Ako imate dobar vetar, probajte vindsurf, ukoliko je pak vetar slab, onda isprobajte takozvano „stand-up" veslanje, specijalnu tehniku koja nam stiže sa Havaja. Drugu vrstu brzinskog kretanja vam nudi Jezero Tisza (Tisa) – navucite vodene skije i prepustite se motornom čamcu da vas vuče do faze kada već stvarno osećate potpunu  ekstazu! Kada već toliko pominjemo vodu, da li ste ikada probali ronjenje? U Mađarskoj postoji nekoliko destinacija gde se može istražiti podvodni svet, u najvećem broju slučajeva radi se o rudničkim jezerima. Otiđite do jezera Kotró kod mesta Gyékényes (Đekenješ), gde ja dubina inače veoma čiste vode 6 metara, ili do jezera Szalkszentmárton (Salksentmarton) da bi ste ronili u dubini do 8 metara. Međutim, najbolji doživljaj vas čeka kod jezera Palatinus: ovde se nalazi podvodni muzej ronjenja!

A sada iz dubine vode malo da se uzdižemo, idemo sve do vazdušnih visina – vreme je malo da poletite! Posetite sajt www.egiseta.hu i rezervišite sebi jedan veoma prijatan let – uživajte nad Budimpeštom i njenom okolinom iz perspektive koje imaju i ptice koje lete nad gradom! Ako ste za zaista izuzetan doživljaj, odlučite se za noćni let nad gradom duž toka reke Dunav i divite se lepoti koju pruža osvetljena Budimpešta. Kada ste stigli do takvih visina, morate se i spustiti nekako, zar ne? I sada dolazimo do momenta padobranstva u tandemu. Sve što vam je potrebno, je određena doza hrabrosti i poverenje u instruktoru koji će – radi vaše bezbednosti – odratiti veći deo posla (tokom skoka) za vas. Uradite ovaj korak ka vazdušnim visinama i uživajte slobodan pad sa visine od čak 3000 metara! Kliknite na sajt www.tandem.hu da bi saznali sve što o ovoj aktivnosti morate znati. Za one koji bi radije izbegli doživljaj slobodnog pada i žele neki opušteniji vid leta, paraglajding je najbolja opcija. Na www.airmax.hu ćete naći brojne kurseve da bi naučili neka osnovna pravila oko neba, uz malo truda čak i možete postati i pravi vladari tih visina! Nije uvek potrebno skakanje sa aviona u pokretu, ponekad je dovoljno samo da otiđete do nekih brda ili planina, i da tamo prošetate na vazduhu – do većih visina možete doći i u okviru sličnih pešačkih tura!

Da li smatrate sebe gospodarem puteva? Ne brinite, sigurno ćete naći mogućnost i za takvu vrstu provoda! Ukoliko vam stižu kazne zbog prevelike brzine jedne za drugim, vreme je da svratite do staze Fromule 1, i izvedete svoju pravu vožnju sa velikom brzinom. Posetite sajt www.drivef1.hu i pogledajte sva ta „opaka" vozila koja možete ovde voziti. Umete li rukovati čudovištem od 700 konjskih snaga koje se ubrzava do 200 km na sat za svega 5 sekundi? E, pa postoji samo jedan način da to saznate... Naravno, sve to možete prvo isprobati i u manjim razmerama – postoje brojne karting staze u Mađarskoj. Na www.gokartpalyak.hu ćete ih sve naći na jednom mestu. Da li ste možda tip koji više uživa u off-road-u, i neko, ko se ne plaši ako se malo uprlja od blata i prašine? Vožnju off-road kvadova nude razni tereni u Mađarskoj, dok na farmi Szőlőszem (Solosem) vaš teren ustvari čini sama priroda koja vas okružuje! Vozite se kroz šumski teren brzinom od 50 km na sat, prelazite potoke, penjite se na razna brda i borite se sa blatom – ovde se borite vi protiv same prirode. Skejtbord, inlajn skajt i bicikl tipa BMX su naročito popularni među mladima u Mađarskoj – možte ih primetiti u svim većim gradskim centrima kako izvode trikove, ali istovremeno u nekim gradskim sredinama postoje već i skejt parkovi.

Mora se priznati, da nema previše visokih planina u Mađarskoj, ali sve to ne znači da morate odustati od skijanja ili snowboard-a! Ustvari, postoji nekoliko dobro opremljenih ski centara vrednih vaše posete. Najbolje opremljena je verovatno Ski arena u Eplény-u (Eplenj) sa svjih 32 topa za sneg, koji topovi pružaju pouzdan sneg za posetioce, 6 liftova vas vodi na vrh padina koje su dugačke 4 i po kilometara. Ovde se nalazi i najstrmija staza u Mađarskoj, kod koje nagib ponegde dostiže i 30 stepeni. Ako vas pak najviše privlači visina, svratite do vrha Kékestető (Kekešteto, ili krov u plavom), na najvišu tačku Mađarske od 1014 metara. Odavde kreće najduža staza Mađarske duga 1.8 kilomatara čistog uživanja...

Takmičenje nizbrdo je naravno isto tako zabavno i u toplim mesecima, samo zamenite svoje skije na dvotočkaše! Ski arena kod Eplény-a se pretvara u raj za bicikliste nakon što se sneg povuče početkom proleća. Staza koja vodi nizbrdo je duga 1.6 kilometara i ima 34 prepreka, što predstavlja pravi izazov za bicikliste entuzijaste. Najduža nizbrdna biciklistička staza Mađarske je „puštena u saobraćaj" tek nedavno u planini Matra. Gubitak visine čak od 600 metara na dužini od svega 7 kilometara vam pruža mogućnost za snažan juriš nizbrdo pun adrenalina! Pored biciklanja nizbrdo, možete se odlučiti i za takozvani montenkart sa tri točka ili za takozvani 'monsterroller, ako ste za pravi nizbdrni doživljaj – sve to uz potrebnu opremu se može iznajmiti na licu mesta.