Nazad u prirodu! Ekoturizam u Mađarskoj

„Mi smo samo gosti u prirodi, stoga bi trebali i tako da se ponašamo", rekao je to jednom slikar Hundertwasser. I bio je u pravu! Ekoturisti, krenimo u prirodu!

Ptice pevaju za vaše uši, vetar glatko piri i stiže do vaše kose, dok topli zraci sunca dopiru do vaše kože – čujete li već možda poziv prirode? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje pozitivan, Mađarska je onda prava zemlja za vas: 10 nacionalnih parkova, 38 zaštićenih područja i brojne drugi rezervati u prirodi čekaju entuzijaste poput ekoturista, sa centrima za posetioce, izložbama i stazama koje im pomažu da bolje upoznaju lepotu i čudo prirode. Ekoturizam je sigurno najodgovorniji način da uživate u lepoti zemlje: turizam malih razmera koji istražuje floru i faunu sa najmanjim mogućim uticajem na okolinu.

Kuda da krenemo? Postoji nekoliko predivnih destinacija stavljenih na listu Svteske baštine od strane UNESCO, uključujući pećine Aggtelek Karst i Slovački Karst (kompleksni sistem od 712 zanimljivih pećina koje se prostiru na teritoriji od 55 hiljada hektara na granici Mađarske i Slovačke), dok predeo Hortobágy (Hortobađ), jezero Fertő i istorijski region vina Tokaj-Hegyalja (Tokaj-Heđalja) su svrstana sa jedne strane u kategoriju kulturne, s druge strane u kategoriju prirodne baštine Sveta!

Ukoliko ste za provod u prirodi u okruženju vode koji uključuje pecanje, predlažemo vam posetu jezera Tisa (Tiszató), koje pruža siguran ulov za vreme svih godišnjih doba, tokom cele godine. Najveće veštačko jezero Mađarske odlikuje izuzetno raznovrsna vodena sredina u kojoj živi neverovatan broj ribe, razne vrste: kao glavni, tu su šaran, deverika, štuka i som, svi oni nalaze svoje stanište u ovom jezeru. Uzmite svoj štap za pecanje, kreneti ka vodi i pronađite sopstveno ostrvo mira!

Mađarska spada u red idealnih destinacija kada je reč o onima koji vole da čuju šuštanje šuma dok su u poteri za sitnoj i krupnoj divljači. Više vrste jelena, divlji veprovi, mufloni i srne se mogu naći i uloviti, baš kao i divlji zečevi, fazani, sive jarebice, više vrsta divljih gusaka, divlje patke, evroazijski grogotovac, kao i evroazijska šumska šljuka. Ali moramo napomenuti, da se ne radi tu samo o pucanju i ustreljivanju, nego pre svega o meditaciji i uzbuđenju koje sam lov donosi. Treba to da probate!

Ni sa čim se ne može uporediti osećaj kada istražujete lepotu prirode služeći se jedino nogoma. Obujte čizme i krenite u prirodu, popnite se na brdo Dobogókő (prema nekima, koji su naklonjeni ezoteriji, čakra (chakra) zemlje se upravo nalazi na ovom mestu, ipak prepuštamo vama da odlučite o tome), sakupite šarolike minerale iz starih rudnika baoksita planine Bakony (Bakonj), pogledajte i divite se „bazaltskim organima" brda Svetog Đorđa, ili riolitska polja bela kao sneg kod mesta Kazar! Netaknuta priroda, lepota sama po sebi! Nećete se izgubiti, na svim mestima ima označenih turističkih staza (gledajte raznobojne znakove na stablima drveća), ali profesionalni vodiči vas mogu odvesti i pratiti i neoznačenim stazama, ako to želite. Šta više, ture tokom noći su takođe zabavne! Proverite da li vam je u program uključena neki od nacionalnih parkova ili rezervata, i prepustite se netaknutoj lepoti prirode – pogledajte mađarsku sivu stoku u Nacoinalnom parku Hortobágy (Hortobađ), zavirite u svet raznobojnih ptica u Rezervatu ptica na jezeru Tisa, posetite rezervat bivola kod mesta Kápolnapuszta (Kapolnapusta), ili se pak penjite padinama Pilis (Piliš) i posetite rezervat biosfere Pilis.

Postoji još jedan način da istražite unutrašnjost Mađarske, to je poseta lepo sačuvanih malih sela širom zemlje, učestvujući u svakodnevici meštana. Ako ste za nešto sasvim prirodno, odlučite se za jedno od niz eko-sela ili eko-salaša. Deca će uživati u milovanju raznih domaćih životinja, dok ćete vi biti potpuno zadovoljni ukusnim i zdravim domaćim obrocima.

Nikako ne propustite prirodne lepote Mađarske! Krenite u divljinu čamcem, biciklom ili peške, da bi ulovili ribu ili jelen, ili samo posmatrali ptice. To jedan potpuno nov svet koji zaslužuje da ga istražujete!