Budimpešta – datelji na drugi pogled

Smatrate da ste već pogledali sve od onoga što vam grad pruža? Bolje razmislite. Budimpešta raspolaže većim sadržajem nego što možete uočiti sa sedišta jednog avtobusa za razgledanje grada. Javite se za jednu alternativnu turu sa vodičem da bi otkrili za sada još nepoznata lica ovog glavnog grada.

Da bi dobili nešto više od očekivanog iskustva turiste, svakako trebate nekoga ko će vas držati za ruku. Od mogućih pomagaoca tu je tim Beyond Budapest Sightseeing (Više od razlgedanja u Budimpešti), više o njima imate na sajtu www.beyondbudapest.hu. Ne očekujte veliku grupu, to je tura od 2-3 sata šetnje sa fokusom na VIII. kvart grada. Lako ćete uočiti luksuzne rezidencije i vile, odnosno zabačene sporedne ulice sa trošnim zgradama, samim tim ovaj kvart nosi u sebi puno kontradikcije. Svaka tura fokusira na određeno, posebno lice ovog kraja. Tura Budimpeštanskih vila i rezidencija vam pruža mogućnost da vam se prikaže nekadašnji svet mađarske aristokratije. Šetnjom pored prekrasnih zgrada ovog kraja uz priče i legende vezane za njih oživljavate istoriju i davno prošla vremena. Tura Trenutne primenjene umetnosti vas vodi do kućnih galerija, malih ateljea, podrumskih galerija, foto izložbi povezujući pojedine destinacije programa sa legendama vezanih za njih. Takozvana Socio-kulturna tematska šetnja vas vodi do skrivenih dvorišta pomalo osiromašenih delova kvarta i nudi vam uočljivi kontrast u odnosu na druge delove kraja. Da li ste ikada bili u domu ciganske muzičarske porodice? Ili u stogodišnjoj kovačkoj radionici? Pretpostavljamo da niste... Tura po nazivu Suština VIII. kvarta sadrži posetu skrivenih tačaka koje su deo nasleđa jevrejske Budimpešte, sa izraženim naglaskom na izuzetno arhitektonsko nasleđe ovog dela grada i na glasine iz prošlosti. „Beyond Budapest Sightseeing" je prepurečio i list Nju jork tajms (New York Times), a kao „dobra praksa" je uočena i od strane Evropske komisije. Pretpostavljamo, da Više od toga ne moramo ni reći.  

Imagine Budapest (www.imaginebp.hu, /zamislite Budimpeštu/) je takođe lokalna firma koja se specijalizovala na tematske ture. U najvećoj meri je fokusirana na vodu – Budimpešta je zaista bukvalno sagrađena na vodi! Ako prošetate samo dva sata Dunavom duž keja i nasipa sa budimske strane u okviru ture Budimpešta – grad vode, videćete basnoslovna, zasvođena Turska kupatila, okusićete nekoliko vrste lokalne minarelne vode, a imaćete čak i prilike da testirate kvalitet vode. Slušate činjenice, priče i legende o Dunavu, kao i priče o čudnim oporavcima, o pijućem iscelivanju na prekretnici XIX i XX. veka, o vodenim sredsvima za transport tereta s vučom magarca, odnosno o prljavim tržnicama ribe. Najzad, možete okusiti termalnu vodu, koja vas podmlađuje, u mestima definitivno „retro" stila.      

Ili možda želite da saznate ko je nacrtao prvi grafiti u gradu? Hoćete da pogledate najužu zgradu, ili najviši kip Budimpešte? Možete li zamisliti šta skriva najstarija crkva u svom zlatnom tornju, ili kako je sagrađen prvi most preko Dunava? Hoćete li da čujete priču vezanu za najstariju sinagogu u Evropi, odnosno za prastaro drvo u centru grada? Odgovor ćete dobiti u okviru ture Rekordi Budimpešte – grad superlativa.

Posebnu perspektivu vam nudi tura Kuća je naša (Miénk a Ház) (www.mienkahaz.blog.hu). Tura Valenberg (Wallenberg) vam pruža pregled neverevatnog dela švedskog diplomate Raula Valenberga, koji je spasio veleki broj Jevreja od deportacije i sigurne smrti tokom Drugog svetskog rata, zahvaljujući podizanju takozvanih sigurnih kuća u delu međunarodnog geta u to vreme.   

Fotografije o razgledanju grada – svima nama su već poznate. Ako hoćete da vaše fotografije sa odmora dostignu jedan viši stepen kvaliteta i nivoa, otiđite na Turu fotografisanja koji organizuje Cityrama. Otkrijte grad na jedan nesvakidašnji način, preko sočiva vašeg aparata, pogledajte stare snimke o Budimpešti i pokušajte napraviti nove, uz pomoć lokalnog fotografa koji poznaje sve skrivene interesantne tačke u gradu! Da li ste za retro-osećaj? Pridružite se turi koja nosi naziv Večera iza gvozdene zavese! Skočite u Trabant, uživajte večeru u stanu opremljenim nameštajem u stilu '70-ih, i saznajte o svakodnevici ljudi koji su živeli iza gvozdene zavese! Za više informacija posetite www.cityrama.hu!

Upoznajte regije Mađarske
Hungary Južno-Podunavlje Južna ravnica severna ravnica Zapadno Podunavlje jezero Balaton Srednje Podunavlje Budimpešta i okolina Eger-Tokaj(Severna-Mađarska) severna ravnica jezero Tisa