Savremena kultura pod svetlima oktobra

Između 2. i 18. oktobra biće održan CAFe Festival savremenih umetnosti u Budimpešti, sa fokusom na Belu Bartoka i estonskog kompozitora Arvo Parta, koji ove godine puni 80 godina. Tokom tih 17 dana, Festival će ugostiti prave svetske zvezde: ruskog violinistu i dirigenta Sergei Krylov, Tõnu Kaljuste, Estonian Philcharmonic Chamber Choir i Talinn Chamber Orchestra, Münchener Kammerorchester, Jonny Greenwood (frontmen benda Radiohead), Pink Martini, Django Lassi, Hauschka, Saul Williams, the Black Box Dance Company i Philippe Saire Company.

Ponovo organizovan u saradnji između Müpa, Centra za festivale i turizam u Budimpešti i Turističke organizacije Mađarske, dvadesetčetvrti CAFe Festival savremenih umetnosti u Budimpešti će vam predstaviti mnoge događaje koji će se održati na različitim lokacijama: savremena umetnost će uhvatiti vašu pažnju čak i na javnim mestima, pored Müpa, Muzičke akademije, Bálna Budapest, Muzičkog centra Budimpešte, Džez kluba Budimpešte, Pesti vigadó, Trafó – Kuća savremene umetnosti, Castle Garden Bazaar, A38 Boat, Aquarium Club i galerija i pozorišta u gradu.

Od ove godine, festival će posebnu pažnju posvetiti Beli Bartoku, ključnoj figuri u istoriji mađarske muzike. Opus ovog svetski priznatog mađarskog kompozitora će ubuduće biti  regularno posećen na CAFe Budapest, povezujući ga sa našim vremenom kroz njegova dela i inspiraciju koju ona obezbeđuju. Kao najava za Bartok godinu 2016, nekoliko događaja CAFe Festivala savremenih umetnosti u Budimpešti biće tesno vezani za kompozitora i njegovu zaostavštinu. Između ostalih, Söndörgő bend i Kelemen Quartet će slaviti Bartoka programom svog zajedničkog koncerta, što će učiniti i Mađarski nacionalni plesni ansambl, kao i Dohnányi Orchestra Budafok. Produkcija Gergely Agócs-a, "On the other side – Roots and Wings" dobija inspiraciju od Bartokovih putovanja po Balkanu, dok će ritam regiona upotpuniti muziku New York Gipsy All Stars-a i Fanfare Ciocarlie, kao i zajednički concert Jojo Mayer-a i Lajkó Félix-a. Bartokova dela će biti moguće čuti i na koncertu na kom će  Bence Gergely Bogányi nastupiti zajedno sa Münchener Kammerorchester, kao i na nastupu Mađarskog radijskog hora. Konačno, Bartok će biti glavna tema takmičenja kompozitora Novog Mađarskog muzičkog foruma.

Drugi istaknuti kompozitor festivala je Arvo Part, koji ove godine puni 80 godina. Zvezda vodilja u stvaranju moderne evropske crkvene muzike, njegove kompozicije izvodiće njegovi sunarodnici Estonci i oni koji su najviše upoznati sa njegovim opusom. Estonski filharmonijski kamerni hor Talinski kamerni orkestar će nastupiti u Budimpešti pod palicom Tõnu Kaljuste-a, dok će Sergei Krylov nastupiti sa Litvanskim kamernim orkestrom.

Kao i prošle godine, festival će biti upotpunjen sporednim događajima poput Art Market Budapest, vodeći umetnički sajam Centralnoistočne Evrope i Central European Fashion Days / Gombold újra!, koji je prestižni modni događaj.

Ljubitelji opere će biti u mogućnosti da uživaju u operi Nos Dmitrija Šostakoviča, u koprodukciji Neue Oper Wien Müpa, samo par nedelja nakon premijere u Beču. CAFe Budapest će biti domaćin premijere Winterreise, produkcije bazirane na muzici Šuberta, u izvođenju Danubia Orchestra Óbuda Proton Theatre, a u režiji Kornél Mundruczó-a. Najnovija predstava Máté Belle, Spring Awakening će biti predstavljena na festivalu, a Cataclysm, četvrta opera Sándora Balasse, koja je bazirana na drami Jánosa Kodolányia će takođe imati premijeru u ovo vreme.

CAFe će biti domaćin nekim od najinovativnijih savremenih umetnika. Francuski Diotima String Quartet, posvećeni promoter savremene muzike, pojaviće se u Pesti Vigadó – u, Ensemblr Geneamus (Beč - Budimpešta) nastupiće u Balni, a Lutosławski Quartet, koji je postavio standarde moderne poljske muzike, sviraće u Muzičkoj akademiji.

CAFe će takođe počastiti ljubitelje popularnih žanrova mnogim događajima koji se ne smeju propustiti. Frontmen grupe Radiohead, Jonny Greenwood izvodiće sopstvene kompozicije uz pomoć solista London Contemporary Orchestra. Pink Martini, koji spajaju latinsku muziku sa džezom, oduševiće svoju publiku kao i Django Lassi, koji se smatraju nekrunisanim kraljevima gypsy swing-a. Džez entuzijasti moći će da uživaju u nastupu jednog od najplodnijih sastava ovog žanra, David Murray and the Infinity Quartet, koji će ove večeri nastupiti sa reperom, pesnikom i propovednikom, Saul Williamsom. Poznat po virtuoznim nastupima i harizmatičnom pojavom na sceni, pevač John Pizzarelli će razveseliti srca publike Budapest Jazz Club-a, dok će Hauschka, koji eksperimentiše sa elektronskim zvucima nastupiti sa Fincem Samuli Kosminenom, bubnjarem benda Múm. OUM transportuje svoju publiku u čarobni svet pustinje materijalom sa svog novog albuma, dok Play-off predstavlja krem mađarske književnosti i muzike. Njih dvoje će udružiti snage u večeri melodije i poezije. Organ Matrix će biti pravi Gesamtkunstwerk, u kom su tradicionalni instrument i načini muzičkog izražavanja spojeni sa poslednjim digitalnim tehnologijama. Recirquel Contemporary Circus Company će izvesti po prvi put svoju najnoviju produkciju, Non Solus na CAFe Budapest, danski Black Box Dance Company donose svoju predstavu iz dva dela, PUSH, dok Philippe Saire Company predstavlja Black Out, komad koji se ističe posebnim prostornim aranžmanom.

Mnoge izložbe zaokružiće ove muzičke događaje, uključujući Ludwig Goes Pop u Ludwig muzeju, najveća izložba Pop Arta u Mađarskoj do danas, koja predstavlja radove amblemskih umetnika poput Jaspera Johnsa, Roy Lichtensteina, Claes Oldenburga i Andy Warhola. Bálna će biti domaćin događaja "Budimpešta u 100 reči", kao i Dan mađarskog slikanja.