Budimpešta za gurmane

Zađite u svet mađarske kuhinje! Bilo da tražite tradicionalni mađarski ukus, ekskluzivnu međunarodnu kuhinju ili prijatan domaći restoran, ovaj kratak rezime će vam pomoći da nađete pravo mesto za vas.

Tražite pravi mađarski ukus? Ne tražite dalje, sakupili smo vam najbolje tradicionalne restorane u gradu. Kao prvi, predlažemo vam Bock Bistro, gde bismo izdvojili nagrađenog glavnog kuvara i konobara. Bisrto je dobio nagradu „Bib Gourmand", titulu stvorenu od strane Michelin Guide, i nalazi se među omiljenima kada bi strani posetioci tražili mađarsku kuhinju, dok istovremeno  pruža impresivnu  ponudu kvalitetnih vina. Kafe i Restoran „Múzeum" (Muzej) se nalazi pored Nacionalnog muzeja, gde su se odvijala najbitnija događanja mađarske nacionlane istorije u XIX. veku. Atribut „istorjski" je bitan i za sam restoran: on je služio i kao mesto gde se ustoličio elegantni mađarski stil trpeze još u dalekoj 1885. godini. Pre nego što se udubite u detalje jelovnika, bacite pogled na veličanstvenu fresku Karolja Loca (Károly Lotz) i na pločice rađene u svetski poznatoj porculanskoj radionici Žolnaj (Zsolnay). Tokom večeri klavir svira tiho i polako, pružajući time za svoje goste potpuno opuštenu atmosferu! Restoran iz XVIII. veka, lociran bukvalno u podnožju tvrđavskog brda, je restoran Aranyszarvas (Zlatni jelen), star 300 godina, koji je čuven po (nećete pogoditi) – pripramnju divljači. Ljubiteljima hrane koja sadrži isključivo voće i povrće, ovo zaista nije omiljena gostionica… Ukoliko šetate u tvrđavi, nikako nemojte izostaviti Alabárdos (Alabardoš), jedan od najboljih restorana da se okuse jela mađarske kuhinje. Lokacija restorana je izuzetna (nalazi se ispred Matijine crkve), kada se uđe, utisak je da je mesto elegantno, sa elementima istorijskog enterijera. Jelovnik se zasniva na širokom spektru mađarske gastronomske tradicije, s neskrivenim ciljem da se obnove i neki polako već zaboravljeni ukusi. Stogodišnji restoran (Százéves Étterem) nije star tačno sto godin a – mnogo je stariji! To je prvi restoran Budimpešte, postoji od davne 1831. godine, nalazi se u jednoj sićušnoj kapeli građenoj u baroknom stilu, i nije se ponu menjao od tada. Uživajte u gostoprimstvu osoblja i u mađarskoj večeri uz svetlost sveće i u društvu plahovite ciganske muzike!

Mátyás Pince (Matijin podrum) se nalazi u prizemlju divne zgrade, koju je dala da se izgradi čuvena pivara Dreher, a nudi vam izbor iz tradicionalne mađarske kuhinje sa jedne, i neka jela iz moderne svetske kuhinje sa druga strane. Ako ste za veličanstvenu panoramu, nemojte izostaviti restoran Icon, smešten u hotelu Hilton u budimskoj tvrđavi – ako bacite pogled u udgovarajući pravac, ceo grad leži ispred vaših nogu! Ako biste ostali blizu prekrasnog Dunava, prošetajte duž korzoa, naićićete na veliki broj odličnih restorana.

Predložemo, da napravimo pauzu što se tiče mađarske trpeze, odveli bih vas malo u „međunarodne vode", gde takođe imate ogroman izbor. Luksuzno mesto Costes teži da bude najbolji takav restoran u gradu. I zaista, bio je prvi koji je uspeo da osvoji mnogo željenu nagradu –  Mišelin (Michelin) zvezdu 2010. godine (šta više, zvezda je zadržana do današnjeg dana!). Drugo mesto u katogoriji restorana u centru ziuzima Onix. To je još jedan restoran po redu sa Mišelin zvezdom, obroci služeni na ovom mestu povezuju tradicionlno mađarsko kulinarstvo sa tekovinama moderne kuhinje bez ikakvih naprezanja i poteškoća, i sigurno zadovoljavaju vaša očekivanja.

Ipak, treba pomenuti, da nisu svi restorani u „fensi" stilu, iako se to možda moglo očekivati. Mnoštvo domaćih restorana je niklo zadnjih godina širom grada, zadovoljavajući time želje onih, koji vole da večeraju u posebnom, pomalo personalnom ambijentu. Porodične slike na zidu, drveni stilski nameštaj, čipkast stolnjak na niskom stolu čine restoran Repeta da se osećate kao u kući vaše bake. Na ovom mestu možete očekivati delikatnu hranu pripremljenu od sezonskih i svežih sastojaka. KitchenArt je mesto za one koji vole ručak ili večeru u eksluzivnim restoranima – šef Jožef Bernat (József Bernáth), se ovde vraća iz londonskog Robouchon-a (ponosnog nosioca najviše Mišelin zvazda na svetu!) nekoliko puta godišnje na 2-3 dana, da bi preneo svoje novo i savremeno kulinarsko znanje stečeno u inostranstvu. Mora da je veoma ukusno!