Budimpešta, grad u koji se lako zaljubite

Budimpešta je grad iznenađenja i čuda, sa svojim krasnim centrom, prelepim parkovima, veličanstvenom rekom, visokim crkvenim tornjevima i raskošnim termalnim banjama. Kao jedan od najuzbudljivijih gradova, Budimpešta je prepuna tajni za otkrivanje, skrivenih mesta za istraživanje i omiljenih tačaka za ponovnu posetu. To je grad u kome stvarno nema mesta za dosadu.

Postoji milion načina da istražujete Budimpeštu: možete to uraditi peške, avtobusom, tramvajem ili metrom, a ima i razgledanja na vodi, vožnjom bicikla ili čak amfibijskim vozilom. I šta posetiti tokom vašeg boravka u ovom gradu? Počnite od vrha, sa Budimskom tvrđavom i sa četvrti grada oko tvrđave. Nisu vam potrebne čizme za penjanje da bi ste se popeli na Brdo Gelert (Gellért)  kako bi uživali u uzbudljivoj lokaciji, koja ujednom predstavlja deo svetske baštine pri UNESCO-u, na kom mestu se nalazi i Citadela, koja pruža jedinstven pogled na grad. Pređite reku da bi pogledali najveličanstvenije zdanje na Peštanskoj strani Dunava, zgradu Parlamenta. Ako ste zainteresovani za duhovnu baštinu, pogledajte najvišu zgradu glavnog grada Mađarske, Baziliku Svetog Ištvana (Stefana) i petu po redu najveću sinagogu na svetu, Sinagogu u Dohanj ulici (Dohány Utcai Zsinagóga). Trg heroja daje uvid u romantičnu prošlost zemlje, dok Park memento (ili park skulptura) pruža užitak uz čas moderne istorije na otvorenom. Za malo romantike prošetajte Dunavskim kejem ili otiđite do lišćem zasutog Margitinog ostrva. A šta kažete za jednu fensi šetnju ulicom koja celim svojim delom pripada Svetskoj baštini? Otiđite do Bulevara Andraši (Andrássy) okruženim tihim, senkovitim ulicama i velelepnim zgradama, gde prolaze biciklističke rute. „Naoštrite" čulo sluha, i ako imate sreće, čućete krasnu muziku čiji izvor su otvoreni prozori velelepne zgrade Opere. Nemojte propustiti manje sofisticirane, ali iz aspekte zabave značajne specijalitete Budimpešte, ruin pabove, kojih ima na lokacijama napuštenih dvorišta pretvorenih u prostorije koje vibririju od veselja i zabave.          
Ako ste odradili posao oko destinacija obeznih posete, ostavite glavne ulice i bulevare za sobom, i prepustite se gradu da vam otkrije svoje tajne. Mnoštvo dizajn šopova, parkića, kafea sa terasom i arhitekturskog blaga vas čeka na neočekivanim, na prvi pogled zabačanim, beznačajnim mestima.     

Potrebni su vam mir i tišina, daleko od gradkse buke i gužve? U Sentandreji (Szentendre) imate priliku da uživate u mediteranskoj atmosferi, na samo 19 kilometara od Budimpešte. Častite sebe uz parče divnog kolača u bilo kojoj od mnogih poslastičarnica (cukrászda) ovog bisera na Dunavu, prepunog galerija i umetnika. Ruku u ruku prošetajte obalom Dunava i mnogobrojnim sentandrejskim ulicama od kaldrma.  
Za zaista divnu panoramu, brda i doline sa sićušnim selima i drevnim, istorijskim ruševinama idite pravo do Okuke Dunava. Sa razlogom kažu da je to jedna od najlepših, najatraktivnijih destinacija ove zemlje. Barokni Vac je poznat po svojoj bizarnoj izložbi gde su prikazana mumifikovana tela nekadašnjih žitelja ovog mesta pre više vekova. Višegrad je gradić gde je suživot sa prirodom deo svakodnevice ljudi. Ovde imamo tri zamka građena bukvalno jedan iznad drugog, što za turiste ne predstavlja samo šetnju  kroz šume, veći i kompletnu turu kroz buran period srednjeg veka.         
Ako vas interesuje kolevka mađarskog hrišćanstva, postetite grad Ostrogon (Esztergom), i oduševićete se blagom Bazilike, najviše zgrade u Mađarskoj.
Da li ste spremni da otkrijete brda u okolini Budimpešte? Najbližu i najspektakularniju opciju pruža izlet u Budimskim brdima (pa zatim tura kroz brda Piliš, ako nastavite prema severu). Ovde se nećete diviti samo tome kako urbani pejzaž prepušta teren netaknutoj prirodi, nego i podzemnom svetu u obliku sistema pećina.
Vredi otići do grada Godolo (Gödöllő), istočno od Budimpešte, koji će na vas ostaviti veličanstven utisak. Prošetajte divnom baštom Kraljevskog dvorca, gde su svojevremeno šetali Car Franc Josip i njegova supruga Elizabeta, kraljica Mađarske (Ugarske).
Nedaleko od glavnog grada (na svega 26 kilometara) je užurbano selo Etyek (Ećek), poznato po svojim nadaleko čuvenim belim vinima, podrumima gde se vreme uvek provodi u dobrom raspoloženju, i po film studiju naziva Korda, njegovo postojanje se može zahvaliti producentu Andy Vajna (tzv. Etyekwood). Pogledajte, možete i da naiđete na filmsku zvezdu!