Budimpešta, grad banja

Budimpešta je 1934. godine dobila titulu grada banje.

Nema na svetu još jedan takav grad, koji bi bio toliko bogat sa termalnim izvorima: 118 prirodnih termalnih izvora dnevno daju 70 miliona litara vode između 21–78 Celsijevih stepeni. Hotel Gelert, koji je ujedno i termalna banja je otvoren 1918. godine u stilu secesije.

Kasnije je izgrađen i bazen sa talasima i đakuzi. Mašina za pravljenje talasa funkcioniše još od 1927. godine i kao takva predstavlja specifičnost banje i cele Evrope. Banja dočekuje goste sa 10 unutrašnjih i 2 otvorena bazena. Mnogobrojne medicinske usluge su dostupne, kao i spa, pedikir, masaže, kupatilo „Kleopatra" itd.

Od banje Gelert se nalazi na samo nekoliko minuta šetnje obnovljena banja Rudaš, koja poseduje 500 godina star hamam i wellness, iz kojeg možete uživati u prekrasnom pogledu na peštansku stranu.

Termalna banja Sečenji je najveći kompleks kupališta u Evropi. Banja u Gradskom parku je pre 2 godine slavila 100. rođendan. Kod ukrašavanja zgrade, „palate kupatila" važnu ulogu su dobili motivi u vezi sa vodom, stilizovana vodena čudovišta, školjke, ribe, sirene, koji se nalaze na kandelaberima ispred zgrade, na spoljašnjim ukrasima zgrade, kao i na unutrašnjim stubovima, posudama i pločicama. Onaj koji želi ovde da se opusti nakon razgledanja grada, dan-danas može da srećne ljude kako igraju šah u termalnim bazenima.