VELIKA PANORAMA LETNJIH KUPALIŠTA I FESTIVALA U MAĐARSKOJ NIZIJI

Leto, sunčevi zraci, plaža, programi – otprilike je ovo potrebno za jedan dobar porodični odmor. Naravno, nije na odmet ako se na plažama kupališta i akvaparkova susretnemo i sa uzbudljivim festivalima, ukusnim jelima, čudotvornom lekovitom vodom za starije članove porodice, parkom najboljih tobogana u srednjoj Evropi za mlađe članove porodice, odnosno wellness programima za relaksaciju roditelja. Mađarska nizija pruža najzabavniji godišnji odmor uz vodu!

Najveća snaga Nizije koja je poznata po svojoj pusti, paprici i biču je u fantastičnom izobilju termalne vode, koja nigde drugde kao ovde ne pruža toliko zabave, tako da možemo da biramo među brojnim akvaparkovima, kompleksima sa toboganima, zabavnim kupalištima, otvorenim i zatvorenim kupalištima, dečijim kompleksima.

U njima se – pored brojnih programa na plaži, prekrasnih fontana i kreacija tobogana – u najvećem broju slučajeva nalaze bazeni sa lekovitom, odnosno termalnom vodom izvrsnog kvaliteta, koji pored lečenja raznih bolesti služe i za relaksaciju, opuštanje mišića i punjenje tela energijom.

Kupališta – koja raspolažu prirodnom vodom visoke mineralne koncentracije – karakterišu izrazito dobra infrastruktura, uređena sredina, visok nivo bezbednosti i aktuelna tehnička rešenja. Hrabro možemo da izjavimo da programi kupališta u mađarskoj niziji pružaju nezaboravne doživljaje za sve članove porodice!

Mađarska nizija: dečiji vodeni raj na Zemlji

U kupalištima u mađarskoj niziji veliki akcenat se stavlja upravo na zabavu najmlađih članova porodice: tako deca mogu da uživaju u dečijim i bazenima za bebe, toboganima za decu, sobama za bebe i majke, igraonicama, nadalje u programima za najmlađe koje vode iskusni animatori, čime se veliki teret skida sa leđa roditelja sa decom.

U naselju Mako, decu očekuju specijalni zabavni programi, u okviru kojih deca mogu da posete šervudsku šumu i da se nađu u ulozi Robina Huda. U naselju Hajdusoboslo, najmlađe očekuju mini tobogani i dečiji avantura-bazeni.

U Mediteranskom kupalištu Aquaticum u gradu Debrecinu nalazimo i porodični tobogan. Isto ovde, uz akciju „Grupa sa decom" kupalište pruža ulaznice sa popustom porodicama, nadalje akcije za proslave rođendana dece i dečiji meni.

Od ogromnog tobogana do doživljaja surfinga

Dosađivanje je zabranjeno i odraslim osobama: ko ne bi želeo da proba najduži tobogan s ceradom u Evropi u naselju Čerkesele ili najduži vodeni tobogan koji funkcioniše tokom cele godine u Segedinu, i ko ne bi jurio „uzbrdnim i nizbrdnim" toboganom u Đuli?

U Hajdusoboslu – najvećem kupalištu u Srednjoj Evropi – možemo da uživamo u brojnim avanturističkim bazenima i toboganima, da se izležavamo na mediteranskoj plaži, da uživamo u romantici uz vožnju čamca na jezeru, a u slučaju da želimo nešto uzbudljivije, možemo da se oprobamo na dasci za surfovanje na vrhu veštačkih talasa. Pored ovoga, možemo da se oprobamo i u nizu drugih sportova.

Aquaticum u Debrecinu je osmislio niz odličnih programa kako bi odmor gostiju bio senzacionalan: u srcu Velike šume možemo da se oprobamo na vodenom alpinističkom zidu, hrabrijima se preporučuje otvorena kamikaza tobogan, štaviše, mogu da pokušaju da hodaju po vodi uz pomoć waterball-a.

Relaksacija uz koktel i saunu!

Njiređhaza predstavlja biser mađarske nizije u neprekidnom razvoju, od čijeg centra na udaljenosti od 6 kilometara se nalazi bajkovito lekovito kupalište Slano jezero „Sóstó". Ovo zanimljivo kupalište, koje raspolaže fantastičnim parkom životinja, prelepim jezerom, lekovitom banjom i kupalištem, predstavlja odličan izbor tokom cele godine. U avantura-kupalištu Aquarius koji funkcioniše tokom cele godine i raspolaže zabavnim, termalnim i dečijim bazenima, obnovljenim parkom sauna i zatvorenim olimpijskim bazenom od 50m, problem ne predstavlja loše vreme, pa čak ni aprilski sneg. U kupalištu celonedeljnu zabavu pružaju termalni bazeni sa lekovitom vodom, tobogani, dečiji bazeni, tereni za fudbal i odbojku na pesku. „Pool" bar koji je poznat po svojim osvežavajućim koktelima nas već priprema za noćni provod.

Na „karipskoj terasi" kupališta u Kečkemetu možemo da okusimo izvrsne koktele, dok se u kompleksu sa saunama možemo otarasiti celogodišnjeg stresa.

I ako je već reč o saunama, navedimo nekoliko zanimljivosti! Ovdašnje saune su dekorisane karakterističnim motivima, simbolima i proizvodima mađarske nizije. U kabinama možemo da se sretnemo sa dekoracijama od slame, kukuruza i trske, a u seansama u saunama možemo da probamo polivanje s voćnim rakijama, pa možemo ošamućeno sedeti u pari sa aromom šljive, kruške ili trešnje.

Mađarska nizija: nije region samo izvrsnih kupališta, već i gastronomskih specijaliteta

Ako ogladnimo tokom kupanja, ne treba da se brinemo, jer nas čeka niz izrazito ukusnih jela. Mađarska nizija svojim brojnim specijalitetima i hungarikumima obogaćuje karakterističnu mađarsku kuhinju. Ovde mislimo na slavnu kobasicu iz Bekeščabe i Đule, luk iz Makoa, mlevenu papriku iz Segedina i Kaloče. Među novitetima obavezno treba spomenuti i sve poznatija tradicionalno pripremljena piva i nove vrste tradicionalnih rakija, kao što su trnjina, dunja ili kleka.

Tradicionalnu sliku regiona zastupaju takve ponovo otkrivene vrednosti kao što su mađarsko sivo goveče koje pripada pejzažu Hortobađa, i od kojeg se priprema niz zdravih mesnih proizvoda. Ne samo da su poznata, jela mađarske nizije su i ukusna, a među njima su karakteristični riblja čorba sa Tise, gulaš iz mađarske nizije, palačinka na hortobađski način, trenicano testo na seoski način ili slambuc.

Iako je svako čuo za džigernjaču i kobasicu, međutim, ako kažemo „ciganka" šta ćemo dobiti na tanjiru? Ovo karakteristično jelo od svinjskog mesa iz Bekeščabe se može okusiti samo na ovom mestu.

Uz jela se preporučuju vina od grožđa koji rađa na peščanoj podlozi, koji i sami po sebi predstavljaju izvrsno i osvežavajuće piće. Dunavska vinska regija – koja se sastoji iz vinske oblasti Čongrada, Hajoša, Baje i Kunšaga i danas predstavlja najveću teritoriju za gajenje vinove loze, sa takvim retkostima kao što su Kovidinka i belo vino „Ezerjo" – ponosi se brojnim nagradama i kvalitetnim vrstama vina. Za ljubitelje vinske kulture neizostavan program predstavlja i poseta vinskim podrumima u Hajošiju koji su sačinjeni od minijaturnih podrumskih kućica.

Festivali gastronomije i kulture u mađarskoj niziji

Ostanimo još malo kod gastronomije, jer se u čast ovih izvrsnih jela organizuju i brojni festivali, gde se počevši od autentičnih ukusa mogu okusiti i najnovije gastronomske kreacije. Potražimo Festival riblje čorbe u Baji, segedinski Međunarodni festival ribe iz Tise, Festival gulaša u Solnoku, Festival ekološke hrane i vina u Hajdusoboslou, Festival rakije u Đuli, ili Festival „Čabai" kobasice u Bekeščabi.

Očekuju nas i prijatni koncerti, programi: u Debrecinu se godišnje jedanput organizuju Dani vina i džeza, dok se u Segedinu u maju, u okviru programa Dani Segedina, organizuje festival vina i takmičenje u „dragon boat" čamcima.

U Solnoku, Festival tiskog cveta pruža interesantan letnji program sa izvrsnom ponudom vina i tradicionalno pripremljenog piva.

Festival „Slavna nedelja" u Kečkemetu svoje posetioce mami brojnim kulturnim programima, narodnosnim programima, programima za decu.

Segedinske „Igre na otvorenom" predstavljaju najveće pozorište u Mađarskoj na otvorenom prostoru, ali nije manje poznato ni Vodeno pozorište u Sarvašu, koje je od svog osnivanja 2011. godine izrazito omiljeno. Segedinski Festival „Dežavu" posećuju najveće svetske retro zvezde, a u sklopu Segedinskih dana omladine, zabava se odvija neposredno na obali reke Tise. Naravno, ne sme da izostane ni festival „East Fest" u Mezoturu, koji je posebno omiljen u krugu omladine.

Izleti, aktivni programi

Pored festivala, mađarsku niziju možemo da upoznamo i biciklom uz pomoć bezbedne i izgrađene biciklističke staze, koja vodi kroz nacionalne parkove i arboretume. U ovoj nizijskoj oblasti Mađarske i najmlađi mogu hrabro da se odluče na duže biciklističke avanture.