Balaton, legendarno jezero

Bilo, da ste za mir i tišinu ili za program prepun destinacija za posetu ili drugih aktivnosti, Jezero Balaton je mesto koje će zadovoljiti svaku vašu želju ili zahtev. Glatka voda i sveže vino, pesak i surfovanje, pecanje i zabava, prskanje i kupanje na obali i jedrenje, koncerti i klubovi, žurke i vožnja pedalinama, odbojka na plaži i vožnja biciklom, elegantni dvorci i pospana sela, prelepi pejzaži i kristalno čist vazduh, Balaton vam sve to pruža!

Jedna od atrakcija severnog priobalja Jezera Balaton predstavlja romantična šetnja ulacama Balatonfüred-a, koje dočaravaju duh XIX. veka, uz pešačenje do najviše tačke grada Tihany (Tihanj) radi prelepog pogleda na jezero kroz vazduh mirisa lavande. Pre nekoliko miliona godina, gejziri su izlučili vrelu vodu iznad današnjeg poluostrva Tihany. Prošetajte da bi pogledali visionski pejzaž koji se otvara blizu Unutrašnjeg jezera, da bi uočili dokaz o gore navedenim činjenicama. Na samo kratko jahanje odavde prema zapadu, između mesta Balatonudvari i Örvényes (orvenješ), videćete jedan od najspektakularnijih poligona za golf u Mađarskoj, zvan Royal Balaton Golf & Yacht Club.

Vulkanska padine, kojih ima ako se dalje nastavi obalom u zapadnom pravcu, su savršen teren za proizvodnju osvežavajućeg belog vina. Badacsony (Badačonj) je odlično mesto za pešačenje, ali postoji jedan loklani mit zbog kog je vredan posetete naročito ako ste sa voljenom osobom. Ako vi i vaš(a) dragi/draga sednete na poznat Ružičast kamen, leđima okrenutim prema Balatonu  (što znamo da nije lako, imajući u vidu pogled koji vam se pruža), prema legendi će te se venčati u roku godinu dana! Posle toga, red bi bio za zdravicu, 'jel tako? Potražite i probajte mnoge vinske podrume i njihova basnoslovna vina i fantastična jela dok ne pronađete za vas omiljeno mesto među njima. Iza bazaltne planine Badacsony se nalazi predivna dolina Káli Medence (Basen Kali). Posetite fina mala sela ovog kraja i otiđite do izvorišta mineralne vode u Kékkút (Kekut), koji daje vodu za firmu mineralne vode Thoedora Quelle.

Na zapadnom kraju jezera ne dolazite samo do izvora zdravlja, u obliku najvećeg jezera sa lekovitom termalnom vodom na svetu kod mesta Hévíz, već vam se pruža i mogućnost da posetite jednu od tri najveće palate baroknog stila u Mađarskoj, Palate Festetics (Feštetič) u Keszthely-u (Kesthelj). Ako volite velike kontraste, nakon posete veličanstvene i elegantne palate, ne propustite mini-džunglu ovog kraja, Mali Balaton. To je raj za ugrožene vrste biljaka i ptica, na desetine hiljada ptica dolazi ovde prilikom njihovog godišnjeg okupljanja u okviru sezone njihove selidbe. Strpljivi posmatrači ptica su izbrojali 250 vrsta, od kojih se 100 i gnezde na ovom prostoru, a 27 vrsta spada u red zaštićenih.

Južna obala Jezera Balaton će vas zadiviti i smiriti svojim tihim šarmom. Mali gradovi sa svojim posebnim karakterom, živa tradicija umetnosti i raznih zanata, izobilje banja i vina, izvrsni zamkovi-hoteli i najveće plantaže oraha u Evropi – otprilike bi to bila ponuda ovog kraja. Ali vaše putovanje na Jezero Balaton ne bi bilo kompletno bez posete glavnog grada zabave i žurke ove regije, a to je grad Siófok (Šiofok). Nakon što ste se osvežili i odmorili na nekoj od mnogih plaža, ili nakon vežbe vejkborda na svilenkasto-glatkoj vodi jezera tokom dana, ovaj gradić ispunjava sve vaše zahteve za izlaske i zabavu sa svojim kompleksom raznih klubova i bič-pabova sa tradicijom od više desetine godina, gde je ples na stolu standard, i sve ostalo tome slično.