Balaton - jezero doživljaja

Jezero Balaton je mesto koje spaja i okuplja celu porodicu; ovde se gradi peščana tvrđava na obali, odlazi se na hrabra velika klizanja toboganima, tu je i odmeravanje snage u odbojci na pesku, ili pak samo ubacite celu prordicu ili društvo u pedalinu i pravac ka blistavom moru!

Balaton i njegovo okruženje je sigurno utočište za porodicu sa decom bilo kog uzrasta. Skoro svi gradovi i sela na obali jezera imaju svoje plaže, i pored mogućnosti kupanja (voda postaje dublja samo postepeno, stoga se smatra sigurnim i za one najmanje), pružaju vam i druge poslastice i uzbuđenja: iznajmite pedalinu u obliku labuda, odigrajte odbojku ili košarku na peščanom terenu ili uživajte u uzbudljivom klizanju na toboganima! Kako je voda plitka u priobalju, ona se prilično brzo ugreje, stoga je kupanje pravi užitak i za najosetljivije, uz sve to, voda je izrazito čista!

Prilikom planiranja svog izleta ili letovanja na „Mađarskom moru", sigurno bi ste da saznate koje su najbolje plaže. Da budemo iskreni, ima ih dosta! Takozvana Plaža-igralište kod mesta Gyenesdiás (Đenešdijaš) je sigurno jedna od tipa najaktivnijih. Za dosadu ovde nema mesta: igrališta, ogroman tobogan, mini-diskoteka, kao i igre i takmičenja koja organizuju profesionalni animatori će držati klince na nagoma. Ljubitelji sporta će naći svoju zabavu na jednom od bezbrojnih terena i igrališta: to su odbojka, košarka, fudbal, petankju (petanque), stoni tenis na plaži, košarka i odbojka na vodi na otvorenom – nemojte stati dok sve to ne isprobate!

Gradska plaža grada Keszthely (Kesthelj) nudi sve vrste sportskih aktivnosti (osim odbojke i košarke, ali umesto ta dva sporta, pružite malo šansu rukometu i badmintonu), ali ova plaža se izdvaja (prepoznaje) po bazenu oblika jezera Balaton, to je ujednom bazen koji se može i grejati. Oni najmlađi mogu ludo uživati u zamkovima koji odskaču i trambulinama, dok na vama stoji da iskusite svet malo naopačke, u takozvanim zorbing loptama!

Najveća plaža – ne samo na Balatonu, nego i u celoj Mađarskoj – se nalazi kod Siófok-a (Šiofok). Ova plaža privlači i okuplja sve generacije: oni najmanji će uživati njen peščani deo, gradeći peščane zamkove sa velikim entuzijazmom, dok stariji mogu isprobati svoju hrabrost na platformi za bandži-džamping (bungee jumping).

Plaža Lido kod Vonyarcvashegy-a (Vonjarcvašheđ) je jedna od omiljenih kako meštana, tako i turista, i to s razlogom: ovde ima toliko toga da se isproba! Ovde imate mogućnost da usavršite svoju veštinu surfinga uz lokalni trening, ili se pak vozite putem skijanja na vodi, radite na mišićima u fitnes-parku, izajmite brodić ili se takmičite na terenu za mini-golf!

Plaža Eszterházy (Esterhazi) kod grada Balatonfüred, je jedna od najelegantnijih, predstavlja ujednom pravi biser veoma lepog (i renoviranog) gradskog centra. Prilegnite i uživajte u veličanstvenoj panorami poluostrva Tihany (Tihanj), kupajte se u bazenima koji se mogu grejati, sa elementima masaže i vodene varnice.

Šta kažete za kupatilo za uživanje sa neverovatnim kompleksom tobogana i najvećim bazenom sa talasima u zemlji, i sve to samo na korak od od jezera?! Čekaju vas savršeni letnji momenti u Balatonfüredu, kod Akvaparka Annagora! Spoljašnji i unutrašnji bazeni sa grejanjem, bazeni za decu, 12 ogromnih i 3 tobogana za decu će sigurno usrećiti decu, ali i odrasle „koji su u duši i srcu" još uvek deca. Mama i Tata će isto biti zauzeti, nekoliko sauna, parne kabine, komore mirisa, kao i ledene pećine će ih sigurno relaksirati.

Kod Kupatila Galerius vas čekaju dva tobogana: Anakonda i takozvani Petak 13. Tobogan dug 88 metara se koristi sa ogromnim pojasom – imate jedan ogromni pojas koji čine dve osobe, i veliku zabavu!

Naravno, sve vrste zabave vas čekaju i van vode – nemojte izostaviti parkove doživljaja ovog regiona! Kod mesta Balatonfűzfő (Balatonfizfe) imate Park razonode Balatonbob. Ovaj bobpark je otvoren tokom cele godine, a stepen uzbuđenja možete podići noćnom vožnjom.

Park razonode Sherpa, igrlište za paintball, toranj za penjanje, streljanje i takozvani svingi (swingi) obećavaju puno zabave za sve u familiji.

Park zabave Zánkaland poziva decu na putovanje stazama Robina Huda! Treba proći kroz šumu (Šervudsku) viseći na užetu, sedeći na sedlu, klizeći, uz ljuljanje i penjanje! Ako ste za još veći izazov, odradite ovaj čudesan put u noćnom mraku uz misteriozne i zastrašujuće zvuke noćne šume... Poseban kurs postoji za odrasle, samim tim i mame i tate će uživati u njima!    

Pranje zlata, streljanje, jahanje na poniju i bacanje lasoa na Balatonu? Zašto da ne! Posetite Westernpark u selu Nemesvita i omogućite deci da tog dana budu mali kovboji i kovbojke!

Ukoliko bi radije istraživali ovaj kraj, i hteli bi da se divite prirodi koja vas okružuje, predlažemo vam da odete na jednu biciklističku turu. Postoji veliki broj biciklističkih staza i puteva  oko jezera koje se lako mogu savladati i od strane onih najmanjih!