Ako ste spremni, krećemo! Aktivan odmor u Budimpešti

Stavite lenjost na stranu – budite aktivni u Budimpešti! Pruža vam se tako veliki broj ponuda da bi bilo šteta izostaviti bilo koju. Radi vaše inspiracije pročitajte naš kratak tekst o izboru!

Ima li boljeg načina da se istražuje Budimpešta, od onoga, ako to činite na dva točka? Srećom, mesta za iznajmljivanje bicikla imate širom grada, koja vam nude bicikl za sve ukuse i svih veličina: navalite na obnovljen staromodni gradksi bajk i samim tim budite kao da ste jedan od lokalnih, uzmite tandem ako biste se lepo proveli sa voljenom osobom, ili iznajmite jedan sa dečjim sedištem, ako ste doveli celu porodicu sa sobom! Korišćenje posebne biciklističke trake i staze će doprineti da vaš izlet bude bezbedan.
Da biste se aktivno ohladili na „budimpeštanski način", dođite do Margitinog ostrva! U vrelim mesecima, meštani masovno dolaze ovamo da bi bacali frisbi i da bi igrali badminton. Ako ste već na ostrvu, svakako iznajmite jedan takozvani Bringó hintó, vozilo na pogon pedala da biste se ludo provozali oko ostva sa vašim prijateljima!     
Pećina u Budimpešti zaista ima u izobilju (kao i u celoj Mađarskoj), a neke od njih se rastežu u takve daljine, da se jednim delom bukvalno nalaze ispod preopterećenog glavnog grada. Stalagamitska pećina Pálvölgyi (Palvolđi) je najveća, a istovremeno i najlepša od onih pećina koje se prostiru ispod grada. Ona je prolično zabavna, jer joj je svaki ugao različit, počevši od takozvane teatarske dvorane sa svojom sjajnom akustikom, do one nalikom na bajku, zvanom Svet priče (deca će uživati u njoj sigurno!). Neki stalagmiti i stalaktiti će podsećati posetioce na slonove, neki na krokodile, dok drugi liče na svetlucave božićne jelke (www.palvolgyi.atw.hu)!
Tražite fizički izazov? Kőkaland Sport & Adventure Park vam nudi čudne, ali i zabavne aktivnosti koje će zasigurno dovesti do povećanja stepena adrenalina kod vas (www.kokaland.hu). Takozvani Paket divlje avanture sadrži vožnju kvadom i terenskog vozila sa ogromnim točkovima, pucanje i potragu za bombom. Zvuči uzbudljivo, zar ne? Druga opcija je kuvanje supe, uz uslov, da do sastojaka dolazite kroz razne lude zadatke i izazove! Koristite svoj GPS, vozite nefunkcinalni bicikl, izvedite balet pet metara visoko u vazduhu da bi ste došli do vama bitnih sastojaka za kuvanje!
Za one sa pogoršanim fizičkim ili mentalnim sposobnostima je stvoren Ability Park (www.abilitypark.hu). Dovedite vaša invalidska kola do rampe sa preprekama (animatori korišćenja gore navedenog sredstva će vam pokazati sve trikove), budite učesnici igara koje razvijaju vašu logiku i memoriju, a koje igre se igraju korišćenjem znakovnog ili gestovnog jezika (ove aktivnosti vodi osoblje sa oštećenjem sluha). Isprobajte svoje čulo mirisa i dodira uz pomoć lica sa oštećenim vidom, ili otiđite do Grada čuda i pokušajte da odgonetnete pravila ovog virtuelnog naselja uz pomoć mentora sa mentalnim oštećenjem! Poimanje invalediteta – na drugačiji način! Ovaj tematski zabavni park je primio bezbroj državnih i međunarodnih priznanja za ovo novo, drukčije socijalno stanovište, koje je zasnovano na igri i zabavi. Ovo je zaista vredno posetiti i isprobati!
Da li ste ikada bili u diskoteci sa laserskim igrama? Naravno da niste... Tagmasterz svakako predstavlja jedinstven pronalazak (www.tagmasterz.com). Razvio se iz tradicionalne igre laserima (lasertag) i ersofta (airsoft) u potpuno nov sadržaj; ovom prilikom ste na čudnom mestu, možda najbliže onome što možete iskusiti preko video igrica. Di-džej vam pušta muziku u jednom lavirintu podruma teritorije 2500 m2, opremljenim sa najmodernijom svetlosnom i zvučnom tehnikom, sa puno dima, a istovremeno vi i vaši timski drugovi borite svoju bitku.
Za zabavu na sedlu konja, idite upravo do ranča HSH. Nalazi se na živopisnoj lokaciji Okuke Dunava, na Santandrejskom ostrvu, i pruža vam sve ono za šta kuca srce ljubitelja konjičkih sportova. Izvedite konja (koji ste za taj dan uzeli) u prirodu, ostrvo je zaista predivno i zaslužuje da ga istražite (www.hshlovarda.hu).
Ako smatrate da vam nedostaje brzina, karting trke su pravi izbor za vas. Vozite se na prvoj karting stazi Budimpešte, koja ima jednu stazu koja je daleko najduža sa svojih 420 metara. Karting kola su pravljena od strane francuske firme Sodi i svrstana su u četiri kategoprije: za decu, za juniore i dva tipa za odrasle sa po 160 cm3 i 200 cm3.
Težite li velikim vazdušnim visinama? Uzmite balon na pogon toplotnog vazduha! Baloni Balon kluba (www.ballonklub.hu) vas mogu podići na visinu od 50 do 1200 metara. Ali ovom prilikom nemojte očekivati ništa radikalno, ovaj sport se zasniva na miru i tišini. Balon leti sporo, brzinom 5-15 Km/h (koja odgovara brzini jutarnjeg trčanja...), nema bučnog motora, samo vetra – i pogleda od 360 stepeni...