USKORO: DAN MAĐARSKIH RESTORANA 2016!

Dan mađarskih restorana nam se polako približava! Četvrtak, 11. Februar, dan je kada vaš stomak neće praviti kompromise – očekujte samo najkvalitetniju hranu i piće! Spremite se za specijalan popust od 50% u velikom broju restorana širom Mađarske. Napravite svoje rezervacije još danas, i verujte nam – isplatiće se!

Dan mađarskih restorana (Torkos Csütörtök) četvrtak 11. februar 2016.

Šta je Dan mađarskih restorana?

Na mađarskom Torkos Csütörtök u bukvalnom prevodu znači Debeli četvrtak. Ovaj praznik je sličan  poznatom festivalu Mardi Gra, i potiče iz narodne tradicije. Period proslave praznika Sveta Tri kralja, u sklopu kojeg se slavi Debeli četvrtak, počinje sa Divnim ponedeljkom, zatim ide Pokladni utorak i Pepeljasta sreda. Debeli četvrtak se obeležava gozbom koja prethodi Velikom postu, a iako nije nacionalni praznik, popularizovan je zahvaljujući Turističkoj organizaciji Mađarske kao Dan restorana, kada pozivamo sve restorane u državi da nam se pridruže. Možete zamisliti koliko je prometan dan u kom svi restorani nude 50% popusta na celu svoju ponudu! Ovo će biti 11. godina Torkos Csütörtök-a, i očekujemo preko 100.000 gostiju koji će uživati u par stotina restorana širom zemlje!

Spisak restorana koji će učestvovati u ovogodišnjem Danu mađarskih restorana možete pogledati na sledećem linku: LINK

2016 – Godina gastronomskih avantura u Mađarskoj!

Turistička organizacija Mađarske vam predstavlja 2016 – Godinu gastronomskih avantura u Mađarskoj! Cela zemlja će biti označena kao jedinstvena destinacija za sve koji žele uživati u novim kulinarskim iskustvima, bilo da vas zanima tradicionalna kuhinja, vina iz regiona, palinka, Hungarikumi ili neki drugi lokalni specijaliteti. Ova tematska proslava započeće Danom mađarskih restorana, i pratiće je razni lokalni i internacionalni sadržaji. Za više informacija posetite web stranicu događaja na linku: LINK (www.gasztroelmeny.hu).

A šta je sa pićima?

Bezalkoholna pića su uključena u posebnu ponudu Dana mađarskih restorana, no svakako preporučujemo da obratite pažnju na sam meni, kako biste pronašli vaše idealne popuste.

Zašto je ovo dobro za mene?

Glavni razlog da se pridružite proslavi Dana mađarskih restorana su veliki popusti, ali očekujte i druge pogodnosti. Ovo je savršena prilika da posetite elitne restorane, isprobate specijalitete, neobična jela, fantastične deserte, visokokvalitetna vina i rakije, koji bi inače možda bili van vašeg budžeta. Zabavite se u odabiru vašeg idealnog restorana i odlučite se za novu vrstu kuhinje: od tradicionalne do egzotične, od konceptualnih kafića do ribljih barova... Očekujte gužvu u restoranima, ali i fenomenalnu atmosferu, sa užurbanim konobarima, divnim mirisima u vazduhu i zadovoljnim mušterijama koje šire dobro raspoloženje!

Za one koji ne jedu meso, većina restorana će ponuditi i obilan vegetarijanski meni.

Da li je i napojnica umanjena za 50%?

Napojnice u Mađarskoj najčešće iznose 10% ukupnog računa, tako da se uvek možete time voditi. Ukoliko ste posebno zadovoljni uslugom, možete dati i više. Meštani se ne ustručavaju da konobarima naglase koliko žele platiti (uključujući i napojnicu), kako bi konobari lako izračunali kusur.

Kako da se uključim?

Dovoljno je da pozovete restoran koji želite da posetite, i pitate ih da li učestvuju u Danu mađarskih restorana. Ukoliko su deo naše proslave, odmah rezervišite sto! Uživajte u svom jelu i piću, kao i 50% manjem računu nego inače.

Ne gubite vreme! Pronađite svoj savršeni restoran u Budimpešti, ili bilo gde u Mađarskoj, a zatim rezervišite svoj sto dok još ima slobodnih mesta! Rezervacije su obavezne kako biste osigurali potpuno uživanje 11. februara. Pogledajte listu sjajnih mađarskih restorana u Budimpešti i proverite da li se vaš favorit priključio proslavi. (http://gotohungary.com/dining-out)

Želite da saznate više o tradicionalnoj mađarskoj gastronomiji? Ovde možete pronaći detaljne informacije (http://gotohungary.com/about-hungary/-/article/gastronomy-traditional-cuisine), kao i zanimljive članke o novom talasu mađarskih restorana! (http://gotohungary.com/about-hungary/-/article/winds-of-change-hungarian-gastronomy-today)

Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite nam se na e-mail: torkos@itthon.hu